De Grand Prix van Monaco wordt zondag 22 mei voor het eerst verreden zonder de aanwezigheid van prins Rainier. De 81-jarige vorst overleed vanochtend vroeg aan de gevolgen van een longontsteking.

Rainier regeerde het vorstendom 56 jaar lang. In 1949 nam hij als 26-jarige de scepter over van zijn grootvader Prins Louis II. Zijn moeder prinses Charlottehad beslotende kroon aan haar voorbij te laten gaan. In 1956 trouwde Rainier met de Amerikaanse actrice Grace Kelly. Aan hun huwelijk kwam een dramatisch einde toen zij (als prinses Gracia) in 1982 om het leven kwam bij een autoongeluk.

Prins Rainier stond mede bekend om zijn passie voor de autosport. Hij steunde actief de organisatie van de Grand Prix Formule 1 (sinds 1950 op de FIA kalender, maar als sinds 1929 verreden) en de eveneensjaarlijks terugkerende Rally Monte Carlo. Prins Albert, eveneens een enorme liefhabber van autosport, neemt nu de kroon over.

Monaco zal drie weken van rouw in acht nemen, vervolgens wordt Albert als nieuwe vorst ingehuldigd. Dat zal in ieder geval niet rond het weekend van de Grand Prix van Monaco op 22 mei gebeuren.