*

Probleemloze shakedown Lotus met verbeterde Renault-motor

Daan de Geus

Daan de Geus

11 februari 2014 09:44

Probleemloze shakedown Lotus met verbeterde Renault-motor
Racepictures

Motorleverancier Renault voelt zich gesterkt door het feit dat de shakedown van Lotus – dat met een verbeterde versie van de Renault V6-motor reed – vorige week goed is verlopen, nadat haar teams tijdens de eerste wintertest in Jerez nog continu met motorproblemen kampten.

Lotus deed niet mee aan de eerste wintertest, maar werkte vorige week vrijdag en zaterdag wel een shakedown af onder het mom van een tweetal filmdagen. Lotus had haar E22 daarbij uitgerust met een geüpdate versie van de Renault V6-turbomotor, de krachtbron die de teams van Red Bull, Toro Rosso en Caterham nog zoveel problemen had gegeven tijdens de eerste wintertest.

Hoewel Lotus op vrijdag om onduidelijke redenen slechts tot één ronde kwam, wist het team een dag later het maximum toegestane aantal van honderd kilometers af te leggen. “Zowel de E22 als de Renault-motor presteerden daarbij zonder problemen”, vertelt een woordvoerder van Lotus aan Autosport.

Aangezien de shakedown van de E22 ook gelijk een testcase was voor Renault om te zien of haar op de fabriek bedachte oplossingen voor de eerdere problemen werkten, prijst ook Renault zich tevreden. “Het is goed om te zien dat de updates die we op de testbank hebben ontwikkeld het ook in de praktijk goed deden”, meldt een Renault-woordvoerder aan Sky Sports F1.

Renault heeft naar verluidt ‘kleine aanpassingen gedaan’ aan de hard- en software van de motor, alsmede aan de afstelling van de krachtbron. Tijdens de filmdagen mocht Renault niet aan de motor sleutelen, maar het is een stap in de goede richting – en een flinke boost – voor de Franse firma dat het tijdens de shakedown verder geen last had van betrouwbaarheidsproblemen.

Renault heeft aangekondigd nog verdere verbeteringen door te voeren alvorens het Formule 1-circus volgende week naar Bahrein afreist voor de volgende reeks wintertests.

Lees meer over

Lotus Red Bull Renault