Toro Rosso heeft een probleemloze shakedown achter de rug op het Italiaanse Misano met de Honda-V6 achterin haar nieuwe STR13-bolide.

Op het circuit van Misano, een krappe twee uur van de fabriek in Faenza vandaan, stuurde Toro Rosso de STR13 voor een filmdag de baan op, waarbij natuurlijk ook gelijk een shakedown werd verricht. Het team legde zodoende haar eerste kilometers af met een Honda-motor, nadat eind 2017 werd besloten haar Renault-krachtbronnen voor die van de Japanse firma in te ruilen

Coureurs Pierre Gasly en Brendon Hartley kropen om de beurt achter het stuur en Gasly laat op Twitter weten dat alles goed is gegaan. “Het was een probleemloze dag. Geen grap”, zegt hij met een knipoog, verwijzend naar alle problemen die McLaren de afgelopen jaren met de Honda-motor heeft gehad, waaronder tijdens de dramatisch verlopen wintertests van 2017. Ook volgens Hartley liep alles op rolletjes.

Gedurende de dag lekte overigens een korrelige foto van de nieuwe Toro Rosso uit. Het team besloot toen zelf maar een foto te delen van de auto die eigenlijk pas maandag gepresenteerd wordt (zie boven). Wat vooral opvalt – behalve de halo – is dat het de ronde neus heeft ingeruild voor een puntneus, het Honda-logo er duidelijk op staat en de kleurstelling van vorig jaar behouden is.

Betere start dan McLaren
Toro Rosso mocht op de filmdag maximaal honderd kilometer afleggen, een afstand waar McLaren toen het eind 2014 voor het eerst een Honda in haar auto hing totaal niet aan kwam: in Abu Dhabi bleef het toen tijdens twee testdagen bij slechts vijf rondjes voor Stoffel Vandoorne.

McLaren had ook in 2017 weer een problematische winter met Honda. Foto: Sutton Images.

Op de eerste twee dagen van de wintertests van 2015 bleef McLaren vervolgens wederom onder de honderd kilometer: Fernando Alonso en Jenson Button reden bij elkaar opgeteld slechts twaalf rondjes in Barcelona. De volgende twee testdagen ging het echter wel (iets) beter, met 32 respectievelijk 35 ronden.

Toro Rosso lijkt zo een betere start met Honda te kennen dan McLaren zo’n drie jaar geleden. Toch zal er ongetwijfeld nauwlettend gekeken worden naar hoe het de renstal en Honda vanaf maandag in Barcelona vergaat, gezien McLarens problemen de laatste jaren.

Sauber
Behalve Toro Rosso heeft ook Sauber woensdag een shakedown afgewerkt, al deed de Zwitserse renstal dat al in Barcelona. Op twitter rept dat team over een geslaagde dag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Grote foto: Toro Rosso.