De transfer van Daniel Ricciardo naar Renault heeft het silly season flink in gang gezet. Toen de Australiër in augustus zijn ja-woord gaf aan Renault, was zelfs het Franse team verrast, vertelt Alain Prost, oud-wereldkampioen en tegenwoordig adviseur bij Renault.

Met Ricciardo kaapt Renault een topcoureur weg bij een topteam. Renault had genoeg redenen om voor de coureur te kiezen, legt Prost uit. “Hij heeft de laatste jaren races gewonnen en is erg competitief geweest”, vertelt de Fransman in Beyond The Grid. “Hij heeft een goede persoonlijkheid, wat ook belangrijk is voor het team en de buitenwereld. Bovendien komt hij van een winnend team: een coureur als hij kan ons helpen.”

“Je moet niet vergeten: voor mij is hij altijd een van de beste coureurs geweest om anderen in te halen. Hij is heel competitief en heeft vaak meer punten dan zijn teamgenoot, zoals Max (Verstappen, red.), die als één van de besten gezien wordt.”

Alain Prost tijdens het raceweekend in Singapore.

Sinds Renaults terugkeer in de Formule 1 in 2016 heeft het team de weg naar boven gevonden. Om de wereldtitels doet de autofabrikant nog niet mee, maar dat is op korte termijn wel de bedoeling. “Het is nu misschien wat te vroeg, omdat we er nog niet zijn”, refereert Prost aan een positie aan kop van het veld. “Toen we met Daniel spraken, hadden we een heel eerlijke bespreking. Hij weet alles en heeft alles gezien. Hij weet dat hij volgend jaar geen kampioen kan worden.”

“We gaan zeker beter worden, maar dat heeft tijd nodig”, legt Prost uit. “We waren wat verrast toen hij (Ricciardo, red.) zei: ‘ja, ik wil komen’. Hij gaat ons helpen om het team steeds beter te maken. Er komt dus iets meer druk op het team door hem, maar uiteindelijk is dat positieve druk.”