Valtteri Bottas heeft de laatste Grand Prix van het jaar op zijn naam geschreven. Hij had in zijn spiegels voortdurend zicht op Lewis Hamilton, maar de Engelsman drong nooit écht aan. Max Verstappen pakte de vijfde plaats.

Voor Valtteri Bottas was het voor de wedstrijd zo klaar als een klontje. “Als ik als eerste de eerste bocht in ga, dan ligt de overwinning voor het oprapen”, zo redeneerde de Fin. En zo geschiedt het ook. Bottas duikt met een veilige marge de eerste bocht in, terwijl achter hem de complete top zes ongewijzigd blijft.

Vervolgens breidt iedereen in die top zes zijn marge op zijn directe achtervolger mondjesmaat uit. Van enige spanning is aan de kop van de race dus geen sprake, daarvoor moet er wat verder naar achteren worden gekeken. Zo is Pérez boos op Hülkenberg die de bocht heeft afgesneden, en daar tot ongenoegen van Perez ‘slechts’ een tijdstraf van vijf seconden voor krijgt.

Op de plaatsen dertien en veertien rijden Lance stroll en Romain Grosjean in de rondte, die elkaar ronde na ronden met aanvallen blijven bestoken, geholpen door hun DRS-systemen. Uiteindelijk komen beide rijders er zonder kleerscheuren vanaf en trekt de Fransman aan het langste eind.

Kleerscheuren zijn er wel van hydraulische aard aan boord van de Red Bull van Daniel Ricciardo. Hij zet zijn RB13 voor het laatst stil naast de baan en kan alleen maar hopen dat de RB14 een betrouwbaarder auto wordt. Tegelijkertijd duikt Bottas de pits in voor zijn eerste en enige pitstop. Voor Hamilton betekent dat ‘Hammertime’, maar de Engelsman slaagt er na zijn stop niet in Bottas voor te blijven.

Wél gaat de viervoudig wereldkampioen op zijn nieuwe setje supersofts aanzienlijk sneller dan zijn teamgenoot. Maar op het moment dat hij er heel dicht achter zit, verliest hij momentum en dus komt hij niet tot een aanval. Het Mercedes-duo pakt zodoende een één-twee, met Valtteri Bottas als kopman.

Sebastian Vettel rijdt in de Ferrari een compleet onzichtbare en eenzame race en pakt de laatste podiumplaats, vóór teamgenoot Kimi Räikkönen. Max Verstappen besluit zijn 2017-campagne na een weinig enerverende race met de vijfde plaats.