Sebastian Vettel is de jongste wereldkampioen ooit die zijn titel prolongeert. De Red Bull-coureur deed wat hij moest doen: hij pakte vijftien punten waar hij er eentje nodig had. Net als Jenson Button trouwens, die moest winnen om zijn titelkansen in leven te houden en dat daarom ook deed.

Op Suzuka liggen titelrivalen wel vaker met elkaar in de clinch. Na Ayrton Senna en Alain Prost mogen Button en Vettel zich nu ook in dat rijtje scharen. Al liep dat duel minder catastrofaal af. De McLaren-coureur vertrok goed en had al snel meer snelheid dan Vettel. De Duitser liet alleen duidelijk zien wie er de baas was. Hij dwong Button op het gras, waardoor hij een plaats verloor aan teamgenoot Lewis Hamilton.

Nog voor de eerste serie pitstops haalde Button zijn teamgenoot alweer in. Hamiltons rechter achterband liep langzaam leeg. Hierdoor moest de wereldkampioen van 2008 als eerste van de snelste coureurs naar binnen en daarna kon hij geen moment meer vechten voor de overwinning.

Sterker nog. Ook hij kwam zijn titelrivaal, weliswaar van weleer, weer eens. Voor de verandering lag Hamilton weer eens in de clinch met Felipe Massa. De twee kemphanen, die in 2008 voor de titel vochten, raakten elkaar bij het aanremmen voor de chicane vlak voor start/finish. Opnieuw kwam er een onderzoek van de stewards. Dit keer kwam er geen sanctie, ondanks dat Hamilton opnieuw de schuldige leek te zijn.

De zege werd, haast ouderwets, weer eens beslist in de pitstraat. Button was in Japan de koning van de Pirelli’s. De Engelse coureur kon langer doorrijden dan Vettel op hetzelfde setje banden en dat werd beloond. Toen Vettel zijn tweede stop had afgerond kwam hij een ronde vast te zitten achter Paul di Resta. De inmiddels tweevoudig wereldkampioen haalde de Schot al snel in, maar verloor toch genoeg tijd om achter Button terecht te komen.

Datzelfde overkwam Vettel met Fernando Alonso. Na de neutralisatie, vanwege wat rommel op de baan, kwam ook de Spanjaard voor Vettel te rijden. In de slotfase kwam Alonso nog dicht in de buurt bij Button. Het gevaar was echter geweken toen Button vervolgens een tandje harder ging racen en zijn verdiende zege veiligstelde.

Vettel had zijn zaakjes in de race niet voldoende op orde om opnieuw te winnen. De coureur uit Heppenheim kon niet een groot genoeg gat opbouwen om veilig te zijn tijdens de pitstops. Ook leek hij wat gespannen te zijn. Zo gebaarde hij woest naar een Virgin die hem niet snel genoeg liet passeren. Niet des Vettels.

Dat vergeven we hem. Vettel is dit jaar een klasse apart. Was onhoudbaar in kwalificaties en races. En tja: als je met een derde plaats in deze race wereldkampioen wordt, terwijl er nog vier races te rijden zijn… Dan ben je verreweg de beste. 

Bekijk hier de volledige uitslag