Voor de mensen die er nog aan twijfelden: Hamilton is terug. Hij wint in Canada voor de tweede keer op rij door Ferrari’s Sebastian Vettel af te troeven met een éénstopstrategie. Max Verstappen rijdt een goede race, maar eindigt met P4 net buiten het podium.

De camera’s op de grid mogen dan voortdurend regendruppels registreren, het Circuit Gilles Villeneuve ligt er bij de start droog genoeg bij voor slicks. Op die droogweerbanden maakt Sebastian Vettel de beste start. Hij schiet bliksemsnel voorbij de beide Mercedes-coureurs. Nico Rosberg mist na een lichte touché met Hamilton bovendien de eerste linkerbocht en ploegt door het gras. Hij valt daarbij terug tot de tiende plaats. Max Verstappen gaat voorbij aan teammaat Ricciardo en ligt na één ronde dus derde. Verder naar achteren tikt Kevin Magnussen Felipe Nasr vakkundig in de rondte, voor beiden zonder grote gevolgen wat betreft schade.

Formula One World Championship 2016, Round 7, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Sunday 12 June 2016 - Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H leads Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 W07 Hybrid and Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 W07 Hybrid at the start of the race.

De lichte touché tussen de teamgenoten was genoeg om Rosberg buitenspel te zetten voor het podium.

Terwijl Rosberg de weg naar voren amper weet te vinden, lopen Vettel en Hamilton uit ten opzichte van het achtervolgende Red Bull-duo. Het onderlinge verschil schommelt rond de seconde. Dat verandert als Sebastian Vettel als eerste binnenkomt voor verse supersofts. Dat doet hij tijdens een virtuele safety car-fase voor het uitvallen van Jenson Button. De Honda krachtbron achterin de McLaren, dit weekend voorzien van een betere turbo, geeft de geest.

Red Bull-tweestrijd
Even daarvoor heeft Max Verstappen te horen gekregen dat hij vooral Daniel Ricciardo niet in de weg moet rijden. Hij laat hem echter niet voorbij, maar de Australiër laat ook niet overtuigend zien dat hij daadwerkelijk veel sneller is. Hij moet bovendien zijn spiegels in de gaten houden, omdat daar Sebastian Vettel na zijn stop opdoemt. In de hairpin gaat de Ferrari-coureur bij de eerste de beste poging voorbij aan Ricciardo. Een ronde later is Verstappen aan de beurt, dit keer op het lange rechte stuk en met behulp van DRS.

Max Verstappen wisselt bij zijn eerste stop naar de geelgerande zachte banden. Daniel Ricciardo doet een ronde later hetzelfde. Hij komt terug achter Verstappen, met dat verschil dat de eerder gestopte Räikkönen er nu tussen rijdt.

Hamilton opgejaagd
Op de superzachte banden rijdt Sebastian Vettel in hoog tempo richting Hamilton die nog altijd op de ultrazachte band rijdt. Na 24 ronden komt de regerend wereldkampioen eindelijk binnen, waardoor Vettel de leiding overneemt met een verschil van dertien seconden. De jager wordt de gejaagde, omdat het nu Lewis Hamilton is die het gat naar de leider tracht te dichten.

Vettel moet dan nog een keer naar binnen en als hij dat daadwerkelijk doet, erft Hamilton logischerwijs de leiding weer. Hamilton houdt het bij één enkele stop en staat dus voor de taak om Vettel op verser rubber tot aan de streep achter zich te houden.

Nico Rosberg zit ondertussen vast achter Valtteri Bottas, aangezien het inhalen stroef verloopt. Voor de derde race op rij lijkt Rosberg enkel bij de start aanspraak te maken op een podiumplaats. De stressbestendigheid van de Duitser wordt nog eens extra op de proef gesteld door enkele waarschuwingen op zijn stuur, waarvan het team roept dat hij die serieus dient te nemen. Een lekke band noopt hem enkele ronde later tot een extra pitstop.

Eindsprint
Max Verstappen maakt met nog ruim twintig ronden te gaan een tweede pitstop en gaat voor een eindsprint op de ultrazachte banden. Hij noteert direct de snelste raceronde en opent vanaf de vijfde plaats de jacht op het laatste plekje op het podium. Meer dan dat zit er niet in, omdat Hamilton en Vettel te ver weg zijn.

www.sutton-images.com Nico Rosberg (GER) Mercedes-Benz F1 W07 Hybrid and Max Verstappen (NED) Red Bull Racing RB12 battle for position at Formula One World Championship, Rd7, Canadian Grand Prix, Race, Montreal, Canada, Sunday 12 June 2016.

Het gevecht tussen Verstappen en Rosberg was hard, maar fair.

Maar in plaats van dat hij het gat naar voren dicht, moet hij Nico Rosberg van zich af houden in de strijd om plaats vier. Hij verdedigt met hand en tand, tot zichtbaar genoegen van de Red Bull-leiding aan de pitmuur. In de op één na laatste ronde gaat Rosberg er met DRS voorbij, maar hij verliest de controle over zijn Mercedes bij het aanremmen van de chicane. De druk is weg en de vierde plaats een feit.

Vooraan weet Vettel het voordeel van verser rubber ten opzichte van Hamilton niet voldoende in zijn voordeel te benutten. Hij blijft op vijf seconden van de Brit steken en valt dan langzaam weer terug. Hamilton pakt daarmee zijn tweede overwinning op rij en verkleint zodoende wederom het gat naar Rosberg in het kampioenschap. De opvallende nummer drie heet Valtteri Bottas. De Fin rijdt een foutloos, tactisch puike race en baant zich zodoende een weg naar voren.

Nico Rosberg eindigt alsnog als vijfde, vóór Kimi Räikkönen. Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Carlos Sainz en Sergio Pérez maken de top tien compleet.