In een race die deze naam eigenlijk niet mag dragen heeft Michael Schumacher de Grand Prix van Amerika ’gewonnen’. De Duitser had samen met zijn teamgenoot in feite een makkelijke middag. Alleen bij het terugkomen op de baan na zijn laatste pitstop was er even wat opwinding, waarna ’Rubinho’ even door het gras moest. Tiago Monteiro eindigde als derde. De ontluistering is groot bij alles en iedereen als de Michelin-coureurs na de opwarmronde terugkeren naar de pits. Michael Schumacher blijkt inmiddels op een soort van pole-position te staan en pakt dan ook de leiding bij de start. Tegen de tijd dat alle zes coureurs op de startopstelling zijn gearriveerd, is allang duidelijk dat iedereen getuige is van een onuitwisbare schande.

Daarna volgt iets dat eigenlijk niet te omschrijven valt, van een race is geen sprake. De Amerikaanse racefans uiten hun woede en teleurstelling door het op de baan gooien van allerlei voorwerpen en het maken van ludieke spandoeken. Sommigen proberen zichzelf toegang tot de paddock te verschaffen, anderen gaan naar huis.

Het is dan onderhand al zeker dat de volgorde Ferrari-Jordan-Minardi ongewijzigd blijft. De drie teams opereren allemaal op hun eigen niveau en zijn er niet toe in staat om het tegen elkaar op te nemen. Enkel de onderlinge duels tussen de teamgenoten vinden plaats.

Even is er nog een lichte vorm van spanning als Christijan Albers problemen heeft om zijn eerste versnelling te vinden. Enkele ogenblikken later slaagt hij er toch om in zijn weg te vervolgen en hij blijkt er zelfs toe in staat om voor teamgenoot Patrick Friesacher te finishen op de vijfde plek.

Het gevecht dat Tiago Monteiro uitvecht met teammaat Narain Karthikeyan is plotseling gepromoveerd tot een gevecht om de laatste podiumplek. De Portugees blijkt de gelukkigste te zijn en hij scoort de eerste podiumplek voor Jordan sinds de Braziliaanse Grand Prix van 2003.