Er stond geen maat op Fernando Alonso. Een vijfde startplaats was niet ideaal voor de Spanjaard, maar het bleek voldoende om het Spaanse thuispubliek in extase te brengen met een overwinning.

Fernando Alonso maakt direct bij de start zijn ambities duidelijk. Nico Rosberg verliest de dekking vanuit de rug in de persoon van Lewis Hamilton, op het moment dat Sebastian Vettel zijn Red Bull aan het eind van het rechte stuk tussen de teamgenoten van Mercedes weet te nestelen. Het is echter Alonso die de beste eerste ronde rijdt. In bocht drie rijdt hij buitenom Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton voorbij, op jacht naar het leidende duo.

Mercedes staat niet bekend als het team dat geweldig goed met de banden om kan gaan, maar Nico Rosberg behoudt in het begin relatief eenvoudig de leiding. Sebastian Vettel en Fernando Alonso vormen samen met hem weliswaar een leidend groepje, maar echt aangevallen wordt er niet. Dat is anders na de eerste serie pitstops, waarbij Vettel zijn tweede positie kwijtraakt aan Alonso. De Spanjaard dringt vervolgens aan bij Rosberg en gebruikt zijn DRS-systeem effectief aan het eind van het rechte stuk. Rosberg valt op de verse harde compound vervolgens verder en verder terug naar de vijfde plaats.

Teamgenoot Lewis Hamilton heeft het al niet veel makkelijker. Hij valt terug tot het randje van de toptien en moet het gevecht aan met coureurs als Paul di Resta en Daniel Ricciardo. De twee laatst genoemden hebben zicht op Sergio Pérez, die zich knap weet te handhaven op de zevende plaats. Hij lijkt zijn meer ervaren teamgenoot meer en meer partij te kunnen bieden, maar Jenson Button knokt zich vanaf de veertiende startplaats langzaam naar voren.

Giedo van der Garde

Giedo van der Garde zal in de openingsfase genieten van het zicht op diezelfde McLaren van Jenson Button. De Nederlander gaat solide in de rondte en voert het clubje der achterhoedeteams aan. In ronde 21 klinkt er dan paniek over de boordradio van Van der Garde. Hij heeft juist een pitstop gemaakt en verliest aan het eind van de ronde zijn linkerachterwiel. Hij weet op drie wielen de pits nog te bereiken, maar daar rijdt de Caterham-crew de groene bolide de garage in. Zijn tot dat moment goed race is daarmee ten einde.

Ferrari top, Mercedes flop

Sebastian Vettel verliest op de helft van de race veel terrein. Hij blijkt niet in staat Felipe Massa en Kimi Räikkonen achter zich te houden en een overwinning lijkt op dat moment heel ver weg. Het zijn de beide Ferrari’s en Kimi Räikkönen die de dienst uitmaken.  

Verder naar achteren blijven de Mercedes-coureurs meer en meer tijd verliezen. Je mag als team natuurlijk juichen als je de volledige eerste startrij opeist, maar je hebt er niks aan als je het niet weet om te zetten in tenminste een podiumplaats. Lewis Hamilton valt zelfs terug tot buiten de punten. Het Duitse team heeft nog heel veel werk te verzetten als het mee wil doen om overwinningen.

Toptien

Fernando Alonso doet 66 ronden lang niks fout. Hij kwam, hij zag en hij overwon. Kimi Räikkönen pakt een verdienstelijke tweede plaats en Felipe Massa ziet voor het eerst in 2013 het podium. De teamgenoten Sebastian Vettel en Mark Webber worden vierde en vijfde, gevolgd door Rosberg, di Resta, Button, Pérez en Daniel Ricciardo.

Bekijk de volledige uitslag hier.