Lewis Hamilton heeft in Austin zijn eerste plaats in het kampioenschap verder verstevigd. De Mercedes-coureur boekte in Amerika zijn vijfde zege op rij, door polezitter Nico Rosberg na 24 ronden uit te remmen. Zijn overwinning kwam daarna geen moment meer in gevaar. Daniel Ricciardo mag naar een slechte start toch na het podium.

Nico Rosberg verdedigt zijn poleposition bij de start met verve: Lewis Hamilton kan geen moment een aanval op zijn Mercedes-teamgenoot plaatsen. Al gaat Rosberg wel even wijd in de laatste sector, zonder gevolgen. Daarachter vertrekt ook Felipe Massa goed, die Valtteri Bottas verschalkt. Daniel Ricciardo doet een ‘Webbertje’. Hij komt slecht weg en verliest meerdere plaatsen.

Pérez maakt er een potje van

Nog in de eerste ronde is de Grand Prix van Amerika geneutraliseerd. In de laatste sector is Sergio Pérez heel stom in de weer. In de scherpe bocht naar links wilt hij Adrian Sutil inhalen. Hij verremt zich alleen en botst tegen Kimi Räikkönen. Daarna neemt Pérez Sutil mee in zijn val. Räikkönen kan ogenschijnlijk zonder problemen verder.

Na de herstart verandert er vooraan niets. Bottas opent wel de aanval op Massa, maar die kan deze pareren. Daarachter haalt Ricciardo Alonso in, zodat de Red Bull-coureur vijfde rijdt. Dit doet hij in de eerste bocht. Alonso probeert daarna Ricciardo wel weer in te halen, maar de Ferrari heeft duidelijk onderstuur in de tweede bocht, zodat de Spanjaard toch af moet haken.

Mercedes maakt eerste pitstop

Na zestien ronden wisselt Rosberg voor het eerst van banden, nadat zijn linker voorband al een paar ronden ‘helemaal klaar’ zijn. ook Bottas stopt, en komt net achter Ricciardo achter de baan. Een ronde later stopt ook Hamilton, die na zijn pitstop weer achter Rosberg aansluit. Er verandert dus niets.

Nog voordat er twintig ronden gereden zijn, zit Force India’s weekend erop. Nico Hülkenberg valt namelijk stil met zijn auto, op het moment dat Alonso Vettel pakt voor de tiende plaats.Een paar ronden later let Esteban Gutiérrez niet op. Hij laat de deur wagenwijd over voor Romain Grosjean, die echt niet in de versnellingsbak van de Mexicaan reed. In de slipstream van zijn mede-Fransman kan ook Jean-Éric Vergne de slappe Sauber-coureur inhalen. Het lijkt er niet op dat Gutiérrez zin heeft om ook volgend jaar nog F1 te racen.

Een ronde later laten Alonso en Button zien hoe het wel moet. Een sector lang vechten de twee oud-wereldkampioenen met veel respect voor elkaar zij aan zij. Button pareert Alonso’s aanvallen goed, terwijl de Spanjaard duidelijk wat sneller is. Vooraan zit Hamilton weer aan de staart van Rosberg, nadat hij gestaag met een paar tienden per ronde op de Duitser inliep. In dezelfde sector als een paar ronden eerder hebben Alonso en Button het weer met elkaar aan de stok voor de zevende plaats. Nu lukt het Alonso wel om Button in te halen.

Hamilton raast langs Rosberg

In de 24e ronde lukt het Hamilton om de leiding in de wedstrijd van Rosberg over te nemen, nadat hij hem uitremde in de haarspeldbocht na het lange rechte stuk in de middelste sector. Op dezelfde manier zoals hij Vettel in 2012 inhaalde voor de leiding van de wedstrijd op weg naar zege in de eerste F1-race in Austin.

Ook de derde editie van de Grand Prix van Amerika in Austin is weer vermakelijk. Nadat Hamilton de leiding in de race overnam van Rosberg, gebeurt er achterin ook genoeg. Sebastian Vettel is met zijn Red Bull niet vooruit te branden. Na start/finish remt Grosjean de viervoudig wereldkampioen na 27 ronden uit. In het bochtige gedeelte daarna raast Vergne voorbij de Red Bull-coureur. De Fransman rijdt opnieuw een prima race, en solliciteert duidelijk naar een contractverlenging. Hij racet fel zonder domme dingen te doen. Netjes. Ondertussen pakt een ronde later Grosjean Jenson Button, wiens banden hun beste tijd gehad hebben. De wereldkampioen van 2009 stopte voor het eerst in ronde 3: de banden hebben na 25 ronden hun beste tijd wel gehad. Vergne haalt Button met gemak in de haarspeldbocht in de middelste sector in. Omdat Kevin Magnussen eerder al in de pits stond, kan Button pas nadat hij door Vergne is ingehaald naar binnen. Het leidt tot cynisme bij de Brit: “Ja, weet je zeker dat het nu wél kan? Of moet ik nog even wachten?”

Tweede pitstops

Na ruim dertig ronden stopt het veld achter de Mercedessen voor de tweede keer. Resultaat: Massa verliest zijn derde plaats aan Ricciardo, die pal voor de Braziliaan de baan opkomt. In de 34e ronde stopt ook Hamilton voor de tweede keer, terwijl Rosberg nog een rondje langer doormag. Er verandert alleen niets. Rosberg heeft het gaspedaal daarna wel goed ingedrukt. De Duitser pakt in een ronde een seconde op Hamilton, zodat het verschil 2,5 seconden is. Daarachter komt Ricciardo ook goed mee.

Een ronde later herpakt Hamilton zich weer door een tiende sneller te gaan. Rosberg lukt het niet om zijn snelle vorm vast te houden. Ondertussen blijft er op het circuit genoeg te gebeuren, zoals Vettel die een inhaalactie waagt op Magnussen. De uittredend wereldkampioen verremt zich alleen, zodat hij die plek gelijk weer moet afstaan.

Button blijft ook lekker bakkelijen, nu met Grosjean. In de eerste bocht remt hij de Lotus-coureur uit, laat de auto vervolgens naar buiten rollen zodat de Fransman hem niet gelijk weer kan inhalen. Slim gedaan. Even daarvoor ging Grosjean in de voorlaatste bocht wijd. Vlak daarvoor haalt Vettel Magnussen in. Nu lukt het wel. Op hetzelfde punt als waar hij zich eerder verremde.

Slotfase

Alonso stopt met nog twaalf ronden te gaan voor de laatste keer. Hij komt precies tussen Vettel en Magnussen in de baan weer op. Nadat hij de pits weer uitkwam reed Alonso wel kortstondig op koude banden voor Vettel. Omdat hij een foutje maakt in de laatste sector kan hij daarna nog geen inhaalactie op Vettel plaatsen. Snel zit hij weer dichtbij de viervoudig wereldkampioen. Met DRS open is er geen kunst aan en haalt hij Vettel in.

Voor Kimi Räikkönen zijn de rollen omgedraaid. Hij wordt ingehaald door Kvyat en rijdt daardoor veertiende. In datzelfde treintje houdt Button de boel vanwege remproblemen lekker op. De Brit rijdt wel een sterke race op de negende plaats en verdedigt zijn plaats heel goed. Grosjean wordt door een beuk van Vergne naast de baan gedwongen, zodat hij ook een plaatsje verliest aan Maldonado en daardoor niet negende maar elfde rijdt. Button krijgt daardoor weer wat meer lucht.

Daarachter verliest Kvyat zijn plaats weer aan Räikkönen door een stom foutje. Weg mooie inhaalactie.

Volop actie dus, in de derde Grand Prix in Austin. Vooraan gebeurt er na Hamiltons inhaalactie in de 24e ronde op Rosberg weinig meer. Hamilton boekt zijn vijfde zege op rij en is duidelijk op titelkoers. Rosberg komt in de tweede helft van het seizoen telkens net een beetje tekort op de Engelsman. Beslist is titelstrijd nog altijd niet: Hamiltons voorsprong bedraagt 24 punten met nog twee races te gaan. In Abu Dhabi worden er dubbele punten uitgedeeld. Een beetje gek natuurlijk, maar het houdt de spanning er wel in.