Juan Pablo Montoya is terug op het podium, en meteen op de hoogste trede. Meteen bij de start neemt hij het heft in handen door Fernando Alonso in Maggotts te passeren. Daarna ontvouwt zich een tactische race waarin de Colombiaan uiteindelijk als sterkste komt bovendrijven. Na de laatste pitstop is het een gelopen koers en slechts een kwestie van tijd voor hij zijn eerste McLaren-zege op zijn naam schrijft. Zijn laatste zege dateerde alweer van de Braziliaanse Grand Prix in 2004. Daarna kende Montoya een moeilijke tijd, onder meer met een schouderblessure na een potje tennis. Vandaag was hij daarentegen weer helemaal terug.

Fernando Alonso eindigt op de tweede plek. Gedurende bepaalde delen van de race lijkt hij wat sneller te zijn dan de raceleider en bovendien wordt hij nog even gehinderd door Jarno Trulli, juist op het moment dat hij moet inlopen op Montoya.

Kimi Raikkonen besluit de Engelse Grand Prix op de derde plek. Het ziet ernaar uit dat zijn inhaalrace stagneert op P4, maar vanwege de problemen bij Giancarlo Fisichella stijgt hij nog een positie. In de strijd om het wereldkampioenschap moet hij echter wederom twee punten inleveren op Alonso.

Zoals gezegd pakt de Colombiaan onmiddellijk de leiding van de race na een geweldige start. Juist op één van de sterke punten wordt Alonso’s Renault afgetroefd. Voor Takuma Sato zit de race er dan goed beschouwd al op. De Japanner valt stil als hij naar de startgrid rijdt en veroorzaakt daarmee een safetycar-situatie. De neutralisatie duurt slechts één ronde. Kimi Raikkonen is dan inmiddels al opgeklommen naar P8, vlak achter Michael Schumacher en Jarno Trulli. Het trio zal tot de eerste serie pitstops bij elkaar blijven.

Als na Trulli tevens de Ferrari-coureur dan naar binnen gaat, is ‘The Iceman’ meteen los. Het duurt niet lang of zijn naam verschijnt achter de snelste rondetijd. In de ronde waarin hij naar binnen komt gaat hij en passant concurrent Alonso nog even voorbij. Zijn kleine voorsprong is hij bij zijn pitstop meteen weer kwijt.

Ook na zijn pitstop blijft Raikkonen één van de snellere, zoniet de snelste coureur op de baan. Hij loopt meer dan een seconde per ronde in op Jenson Button. Tot een inhaalactie komt het niet, want juist als de Fin vlak achter de Brit zit komt de BAR-coureur naar binnen. Om Giancarlo Fisichella in te halen heeft de McLaren-coureur ook geen inhaalactie nodig. De Renault-motor van de Italiaan slaat af en hij verspeelt zijn podiumplek.

Een ronde later komt Juan Pablo Montoya – nog altijd de leider van de race – binnen. Voor Fernando Alonso is dat het sein om er nog even goed voor te gaan zitten. Dat doet Jarno Trulli ook, alleen zit hij vooral in de weg bij de Spanjaard. Alonso zal twee seconde verliezen in die desbetreffende ronde.

Als Fernando Alonso twaalf ronden voor het einde nog even de nodige benzine heeft gehaald, troeft Montoya hem wederom af bij het ingaan van Maggotts. Hij pakte er bij de start de leiding en verdedigt er nu zijn koppositie. Daarna is het wel gedaan met de strijd om de zege, al is Alonso nooit ver weg. Niet veel later scoort Montoya in het bijzijn van vrouw en zoon de vijfde zege uit zijn loopbaan als hij voor de zestigste keer de finishlijn passeert.

KVN