In een Grand Prix van Canada die het aanzien meer dan waard is, heeft Kimi Raikkonen de volle buit in de wacht weten te slepen. De Fin profiteert optimaal van de problemen en eigen fouten van Giancarlo Fisichella, Fernando Alonso en teamgenoot Juan Pablo Montoya. Michael Schumacher komt als tweede over de streep, voor Barrichello die een knappe inhaalrace rijdt. Bij de start zijn het echter nog de Renault-coureurs die het heft in handen nemen. Waar Button en Schumacher alle zeilen bij moeten zetten om van hun plek te komen, ligt Fisichella al heel snel op kop. Fernando Alonso en Jenson Button volgen daarachter, Schumacher verspeelt nog twee plekken aan de McLarens.

Terwijl Ralf Schumacher in de tweede ronde David Coulthard in weet te halen, staat Jacques Villeneuve in de pits voor een nieuwe voorvleugel. Veel voordeel kan hij dus niet halen uit zijn goede uitgangspositie. De Renaults lopen ondertussen steeds verder weg van Button en bovendien lijkt het erop dat Alonso een stuk sneller is dan de raceleider. Op de radio laat hij inmiddels al meermaals blijken veel sneller te kunnen.

Terwijl de discussie op de boordradio de hele wereld overgaat, komt Michael Schumacher in de twaalfde ronde al binnen. Hij wordt een rondje later gevolgd door Jenson Button, waarmee is aangetoond dat beiden over een lichtere auto beschikten. Als de McLaren- en Renault-coureurs eveneens hun pitstop hebben gemaakt, blijft de volgorde vooraan de wedstrijd hetzelfde.

Daar is overigens wel een uitstapje van Juan Pablo Montoya voor nodig, want de Colombiaan vergaloppeert zich in een poging Alonso voor te blijven. Vervolgens ontvouwt zich een schouwspel dat vele fans op het puntje van hun stoel zullen volgen. Vier ronden na zijn stop krijgt de wk-leider van zijn teamleiding een vrijbrief om ’Fisico’ in te halen. Zover komt het echter niet, want nog geen halve minuut later is de boze Italiaan vanwege hydraulische problemen genoodzaakt zijn gehandicapte bolide in de pits af te leveren bij het team.

Lang kan Alonso niet genieten van de leiding in de race, onder steeds groter wordende druk van Montoya raakt hij bij het uitkomen van de tweede chicane de muur en ook zijn race zit erop. Niet veel later valleen voorts de bolides van Nick Heidfeld – met dank aan een opgeblazen BMW-motor – en Patrick Friesacher stil.

Door het uitvallen van de Renault-coureus is Jenson Button inmiddels opgeklommen naar de derde plaats. Michael Schumacher zit hem op de hielen en dat resulteert in een fout van de Engelsman. In de beruchte laatste chicane raakt hij de muur, beschadigt zijn ophanging en de Safetycar wordt naar buiten gestuurd.

Meteen komen alle coureurs die nog moeten binnen voor hun laatste pitstop. Montoya moet echter nog een ronde door omdat McLaren eerst de troefkaart Raikkonen uitspeelt. Daar gaat het meteen fout voor de Colombiaan. Terwijl menigeen zich afvraagt of hij David Coulthard nou inhaalt achter de Safetycar of niet is de verrassing des te groter als er plotseling in beeld komt te staan dat hij een zwarte vlag krijgt: vanwege het negeren van de rode lampen in de pits. Als hij terugkomt bij het team vliegen er allerlei voorwerpen door de pitbox en het is wel duidelijk dat het stoom bij Montoya uit de oren komt.

Achter de Safetycar is de volgorde inmiddels als volgt: Raikkonen leidt, voor Schumacher en Jarno Trulli. Als de race daarna wordt vrijgegeven lijkt het er nog even op dat het gaat regenen, de paar druppels leveren echter geen al te grote problemen op voor de heren coureurs. Dat doet de Toyota-bolide wel voor Trulli, naar het zich laat aanzien moet hij zijn TF105 vanwege een mechanisch defect langs de kant parkeren.

Verder blijft de volgorde aan kop zoals die is, Raikkonen overleeft de laatste ronde dit keer wel en loopt tien punten in op Alonso. Michael Schumacher komt enkele ogenblikken later over de finish, daarna rijdt Rubens Barrichello als derde onder de finishvlag door. De Braziliaan bekroont een geweldige inhaalrace met zijn tweede podiumplek op rij.

Felipe Massa rijdt een vrij onzichtbare race, profiteert net als Raikkonen optimaal van andermans problemen en finisht op een knappe vierde plek. Voor Mark Webber rijdt hij overigens geen onzichtbare race, want de Australiër rijdt rondelang in de versnellingsbak van de Braziliaan. De laatste punten gaan naar Ralf Schumacher, David Coulthard en Christian Klien. Allen mogen ze de kruimels opeten die de toppers vandaag laten liggen.

Christijan Albers komt als elfde over de streep. Dankzij de vele uitvallers komt hij steeds verder naar voren, genoeg voor een felbegeerd wk-punt is het echter bij lange na niet. Teamgenoot Patrick Friesacher is totaal niet in staat om het tempo van de Nederlander te volgen; halverwege de race ligt hij al 43 seconde achter, een marge die tot zijn moment van uitvallen alleen maar oploopt.