Mercedes gooit haar eigen glazen in op Spa en Daniel Ricciardo profiteert namens Red Bull, wat hem zijn derde zege van het jaar oplevert. Mercedes’ Nico Rosberg wordt nog wel tweede, voor Valtteri Bottas.

Al in ronde twee gaat het mis voor Mercedes. Na een slechte start van polesitter Rosberg, rijdt teamgenoot Lewis Hamilton op kop. Sebastian Vettel zit er namens Red Bull kort tussen, maar verliest P2 aan Rosberg al in ronde één door een mislukte inhaalactie op Hamilton bij Les Combes.

Les Combes is vervolgens waar Mercedes de greep op de race een rondje later kwijtraakt: Rosberg slipstreamt Hamilton in de aanloop, op Kemmel Straight, alvorens het dus buitenom te proberen in Les Combes. Hamilton houdt de racelijn aan, welke geleidelijk naar buiten loopt, hij raakt daardoor Rosbergs voorvleugel met zijn linkerachterband, die lek gaat.

Het is een typisch race-incident dat het verlies van Mercedes bezegelt. Terwijl Hamilton naar de pits zwalkt en zwabbert en veel tijd en plekken verliest, kan Rosberg door schade aan zijn voorvleugel geen voorsprong opbouwen. En aangezien hij zijn voorvleugel moet omwisselen bij zijn eerste stop, in ronde negen, zit hij na de eerste reeks servicebeurten op P4.

Daniel Ricciardo rijdt dan aan de leiding, voor de opgebloeide Ferrari-rijder Kimi Räikkönen. Direct voor Rosberg rijdt Vettel echter op P3 en het is bij het wagen van een inhaalopging op de regerend wereldkampioen dat Rosberg een cruciale fout maakt: hij verremt zich enorm bij het ingaan van Bus Stop en ruïneert zijn setje banden.

Een vroege tweede stop is het gevolg voor Rosberg, die dus een inhaalrace moet rijden. Mercedes besluit ‘iets anders te doen’ dan het Red Bull van koploper Ricciardo en laat Rosberg drie keer stoppen, tegenover de twee stops van Ricciardo.

Op zijn oudere banden ziet Ricciardo zijn voorsprong op Rosberg – die zich na zijn derde stop, in ronde 35, snel langs Bottas en Räikkönen werkt – met seconden per ronde naar beneden gaan, maar het is niet genoeg: Rosberg komt aan het eind van de race zo’n drie tellen te kort en dus gaat Ricciardo met zijn derde overwinning van het jaar aan de haal.

Onderonsjes
Achter deze twee, komt Bottas voor Williams als derde over de finish, na landgenoot Räikkönen in een onderonsje met DRS te hebben gepakt. Het is Bottas’ vierde podium van het jaar, terwijl vierde alsnog Räikkönens beste finish van 2014 is, na een race die ongetwijfeld hoopgevend voor hem zal zijn.

Het gevecht om P5 loopt in de slotronden uit op een onderonsje waar met Vettel, Fernando Alonso en de McLaren-rijders een stuk meer coureurs betrokken zijn. In ronde 42 ontbrandt het. Vier breed rijden ze op Kemmel Straight. Magnussen ligt dan op kop en verdedigt tegenover Alonso, waardoor zijn McLaren-teamgenoot Jenson Button de dupe wordt en een plek verliest aan Vettel.

Een rondje later herhaalt de situatie zich in het Les Combes-complex, waar Magnusen Alonso naar buiten duwt – wat nog onderzocht wordt door de wedstrijdleiding – en Vettel er langs schiet bij Alonso. Diezelfde Vettel pakt Magnussen daarop net na La Source bij het ingaan van de slotronde, maar snijdt voorlangs bij Alonso, wat de Spanjaard een stuk van zijn voorvleugel kost.

Alonso – die eerder in de race een tijdstraf van vijf tellen kreeg – strompelt daardoor op P8 naar de finish, met Vettel, Magnussen en Button voor zich, in die volgorde. De laatste punten zijn er voor Sergio Pérez en Daniil Kvyat.

Hamilton
Lewis Hamilton scoort dus niet niet. Hij rijdt na het incident met Rosberg – die op het podium wordt uitgejouwd – een verloren wedstrijd in het achterveld. De Brit vraagt zelfs herhaaldelijk of hij zijn auto mag parkeren om de motor en versnellingsbak te sparen. Vier ronden voor de finish keurt Mercedes, dat hem eerst nog telkens moed in spreekt, het verzoek goed.

Hamilton stapt daarop uit met een achterstand van 29 punten op kampioenschapsleider Rosberg aan zijn broek. Mercedes had gehoopt de tweestrijd te managen in de tweede seizoenshelft, maar het lijkt juist aan een nieuw, spannend, en hevig ontvlambaar hoofdstuk begonnen te zijn door het incident dat door teambaas Toto Wolff al ‘onacceptabel’ is genoemd.