Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Italië gewonnen. De Mercedes-coureur profiteerde van een slechte start van teamgenoot Lewis Hamilton en reed vervolgens onbedreigd naar de overwinning. Max Verstappen finishte als zevende.

Het was voor Rosberg de tweede overwinning in een tijdsbestek van een week. Afgelopen zondag kwam de Duitser ook als eerste over de streep in de Grand Prix van België. Hamilton finishte de race op het razendsnelle circuit van Monza als tweede. Door zijn overwinning ligt Rosberg in de WK-stand nog maar twee punten achter op zijn teamgenoot.

Wereldkampioen Hamilton begon van pole, maar verpestte zijn start en viel terug naar zesde plaats. Rosberg profiteerde door de leiding te pakken. Dankzij inhaalacties op Daniel Ricciardo en Valtteri Bottas lag Hamilton al snel weer vierde, achter de Ferrari’s. De Brit pakte de tweede plek, doordat de rode bolides een pitstop meer moesten maken. Rosberg lag toen al meer dan tien seconden voor.

De Ferrari's eindigden voor eigen publiek als derde en vierde.

De Ferrari’s eindigden voor eigen publiek als derde en vierde.

Verstappen start slecht
Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen lieten tijdens hun eerste pitstop supersofts monteren, dezelfde banden waarop ze gestart waren. Daarom moesten ze later nog een keer stoppen, voor zachte Pirelli’s. De extra pitstop veroordeelde Vettel en Räikkönen tot de derde en vierde plaats. Vettel greep daarmee zijn eerste podium sinds Bakoe.

Net als Hamilton kwam ook Max Verstappen bij de start erg slecht van zijn plek. De Nederlander viel terug van de zevende naar de twaalfde positie. Verstappens Red Bull gedijt niet al te goed op de lange rechte stukken van Monza, maar was desondanks snel genoeg om de Nederlander in staat te stellen zich terug te knokken.

Zevende plaats
Onder meer Fernando Alonso en Nico Hülkenberg vielen ten prooi aan de DRS van Verstappen, die twee pitstops maakte. Vier ronden voor de finish had Verstappen geen DRS nodig om in de Roggia-chicane de zevende plaats af te pakken van Sergio Pérez. Zo eindigde de Nederlander de race waar hij hem was begonnen.

Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo eindigde als vijfde. Zes ronden voor de finish haalde de Australiër Valtteri Bottas in. Die werd zesde en haalde daarmee zijn beste resultaat sinds de Grand Prix van Europa.

Sergio Pérez werd achter Verstappen achtste. Felipe Massa moest na twee derde plaatsen op rij in Monza dit jaar genoegen nemen met de negende positie. Nico Hülkenberg nam het laatste WK-punt mee naar huis. Esteban Gutiérrez, die zaterdag als eerste Haas-coureur Q3 had gehaald, eindigde puntloos als dertiende.