Rosberg is de tweede seizoenshelft met een overwinning op de best denkbare wijze begonnen. Hamilton blijft met zijn derde plaats koploper in het kampioenschap. Max Verstappen komt in zijn eigen achtertuin niet verder dan de elfde plaats.

Nico Rosberg heeft, startend van pole position, in de Belgische Ardennen van niemand werkelijk wat te duchten. Zijn belangrijkste uitdagers, Verstappen en beide Ferrari’s, elimineren zichzelf en elkaar bij de start. Daniel Ricciardo neemt in de achtervolging de honneurs waar namens Red Bull, maar kan het tempo van Rosberg niet volgen en moet dan ook genoegen nemen met de tweede trede op het podium.

Lewis Hamilton beloont een indrukwekkende inhaalrace met de derde plaats. De Engelsman wilde na zijn dubbele motorwissel de schade beperken en daar slaagt hij vanaf de laatste startrij op sublieme wijze in. Achter de podiumklanten maken Hülkenberg, Pérez en Vettel de top zes, en Alonso, Bottas, Räikkönen en Massa de top tien compleet. Verstappen volgt op P11.

Rommelige openingsfase
Nico Rosberg legt de basis voor zijn overwinning bij de start. Hij is beter weg dan de mensen achter hem en profiteert van het gehannes achter hem. De beide Ferrari’s en Max Verstappen gaan drie breed door La Source, waarbij Räikkönen Vettel raakt, en Verstappen Räikkönen. Het drietal verliest veel tijd door de nodige herstelwerkzaamheden in de pits.

Het is niet alleen koren op de molen van Rosberg, maar ook op die van Nico Hülkenberg. Hij blijft uit de problemen en werkt zich in de eerste ronde op naar de tweede plaats. Daniel Ricciardo heeft echter niet veel tijd nodig om Hülkenberg terug te verwijzen naar de derde plaats.

Nadat Carlos Sainz met een spectaculaire klapband de race in de openingsfase moet staken, gaat het in de zesde ronde vervolgens pas echt goed mis voor Renault-coureur Kevin Magnussen. In Raidillon verliest hij de auto op de kerbstones, waardoor hij hard achterwaarts in de bandenstapels verdwijnt. De Deen stapt op het oog redelijk ongedeerd uit, maar de crash brengt wel de safety car naar buiten. De reparatiewerkzaamheden aan de baanafzettingen nemen echter zoveel tijd in beslag, dat de wedstrijdleiding besluit de wedstrijd compleet stil te leggen.

Hamilton
Lewis Hamilton kan bij de herstart zijn ogen waarschijnlijk nauwelijks geloven. Hij was achteraan het veld gestart, maar neemt bij de herstart de vijfde plaats in. Opeens lijkt een mogelijke overwinning lang niet zo ver weg. Terwijl de top drie bij de herstart ongewijzigd blijft, maakt Lewis Hamilton zijn intenties duidelijk door direct Fernando Alonso onder drukt te zetten en hem te passeren op Kemmel Straight. Ook Hülkenberg houdt vele ronde later geen stand tegen Hamilton. De Engelsman rijdt daarmee alweer op podiumkoers.

Verstappen vecht ondertussen het zoveelste verbeten duel van het seizoen uit met Kimi Räikkönen. De Fin komt probeert hem aan alle kanten te passeren, maar krijgt geen meter cadeau van Verstappen, die de complete trukendoos opentrekt om Räikkönen achter zich te houden. Eenzelfde duel volgt één pitstop en vele ronden later met Sebastian Vettel, die er wel in slaagt Verstappen te passeren.

De Nederlander komt nog een laatste keer binnen voor nieuwe softs, terwijl Hamilton nog een nieuw setje medium-Pirelli’s haalt. De Engelsman plaatst zelf vraagtekens bij die bandenkeuze, maar of het nou de juiste call was of niet, feit is dat hij Daniel Ricciardo, die hij eerder wel gepasseerd was, niet meer achterhaalt. Voor Max Verstappen blijkt verder naar achteren de weg naar de punten te lang. Hij strand in het zicht van de haven op P11.

Update:
Kevin Magnussen is na zijn crash naar het ziekenhuid vervoerd vanwege een pijnlijke enkel, zo laat Renault weten: “Kevin is bij bewustzijn, maar heeft veel last van zijn enkel waar hij bovendien een kleine snee in heeft. Hij is daarop naar het ziekenhuis gebracht voor enkele routine-onderzoeken.”