Red Bull-coureur Daniel Ricciardo heeft de Grand Prix van Canada gewonnen. De Australiër had er vooraf ongetwijfeld niet op gerekend, maar profiteerde optimaal van de pech van de Mercedessen en reed zelf ijzersterk.

In een jaar waarin Mercedes de Formule 1 in de houdgreep houdt, is Ricciardo al vaak best of the rest geweest. Gisteren in de kwalificatie was hij dat echter niet en was hij flink chagrijnig nadat hij zich als zesde kwalificeerde. Wel hield de goedlachse coureur uit Perth vertrouwen: “We kunnen nog steeds een goede race hebben”, sprak hij, ongetwijfeld niet wetende dat het zo’n goede race zou worden…

Start
Ricciardo’s race begint weinig spectaculair. Terwijl teamgenoot Sebastian Vettel bij de start profiteert van het gevecht tussen Mercedes-rijders Nico Rosberg en Lewis Hamilton en achter Rosberg als tweede aansluit, ligt Ricciardo achter Hamilton en de Williamsen op P6.

Een vroege neutralisatie wegens een crash tussen de Marussia’s houdt het veld dicht bij elkaar en als het spektakel weer losbarst, maakt Hamilton snel korte metten met Vettel, illustrerend hoeveel sterker Mercedes dit jaar is. De strijd om de zege lijkt weer op een tweegevecht tussen Rosberg en Hamilton uit te lopen, totdat de pechduivel halverwege ten tonele verschijnt en zich op Mercedes richt.

Pechduivel
Na de 37e van 70 doorkomsten is er ineens paniek op het radiokanaal van Mercedes. “No power!”, roept Hamilton, wiens teamgenoot al eenzelfde klacht heeft laten horen. De zo snelle en robuuste Mercedes W05-bolides kampen met hetzelfde probleem, wat vermoedelijk een defect aan het ERS is. Ze kunnen door, maar beginnen tijd te verliezen, en niet veel later gaat er nog meer mis…

In ronde 46 vechten Rosberg en Hamilton – niet voor het eerst dit jaar en niet voor het eerste deze race – op het scherpst van de snede met elkaar. Op het achterste rechte stuk zitten ze naast elkaar, tot Hamilton ineens rechtdoor schiet! Zijn achterremmen zijn overhit geraakt en dat is het begin van het einde voor de Brit, die zijn auto een rondje later in de pits moet parkeren.

Treintje met kanshebbers
Rosberg vergaat het beter, maar ook hij kan bij lange na niet voluit gaan. Een aantal coureurs sluit aan en zit op het vinkentouw, loerend op de zege. Het groepje bestaat uit Sergio Pérez, Ricciardo, Vettel en Williams’ Felipe Massa, die vliegt na een late stop.

Vooraan het groepje heeft Pérez slechts één keer gestopt. Hij houdt lang positie, maar als ook hij remproblemen krijgt, ziet Ricciardo – die eerder via de pitstops voor teamgenoot Vettel is gekomen en dat ook is gebleven, ondanks het aandringen van de Duitser – zijn kans schoon: hij gaat er op het rechte stuk langs, schiet even naast de baan, maar houdt de auto onder controle en houdt P2 vast.

De jacht op Rosberg wordt dan geopenend door Ricciardo en hij rekent snel af met de ‘gehandicapte’ Mercedes-rijder. Hij dicht het gat razendsnel en gaat er in ronde 67 met DRS eenvoudig voorbij.

Er zijn dan nog twee ronden te gaan, maar één ronde voor het einde staat de zege van Ricciardo al vast. De razendsnelle Massa schat de snelheid (of liever: het gebrek daaraan) van Pérez verkeerd in. De twee raken elkaar hard. Massa schiet rechtdoor en Pérez spint wild in de rondte, waarna beide heren van de baan knallen, wat ze – voor zover duidelijk – gelukkig zonder kleerscheuren doorstaan.

De botsing betekent wel de tweede safety car-fase van de race en een geneutraliseerde rit tot aan de finish. Achter de dolgelukkige Ricciardo, heeft Rosberg P2 nog vastgehouden. Hij breidt zijn leiding in het WK daarmee flink uit, aangezien Hamilton dus niet scoort. Vettel, die met een combinatie van goede reflexen en geluk aan de rondvliegende Massa en Pérez is ontsnapt, wordt derde.

Puntenpakkers
Net achter de top drie komt Jenson Button als vierde binnen, dankzij een sterke laatste stint en goede inhaalacties in de slotronden na een verder onopvallende race. Nico Hülkenberg scoort tien punten voor Force India op P5, maar dat zal voor dat team slechts een schrale troost zijn na het verlies van de podiumplek van Pérez.

Fernando Alonso is zesde, voor Valtteri Bottas – die veel plekken heeft verloren doordat zijn auto overhit raakte – op P7 en Jean-Éric Vergne op positie acht. Kevin Magnussen is negende en Kimi Räikkönen finisht – ondanks een spin – op de tiende plaats.