*

Race: Hamilton pakte vijfde Hungaroring-zege

Jan van der Burgt

Jan van der Burgt

24 juli 2016 15:51

Race: Hamilton pakte vijfde Hungaroring-zege
Sutton Images

Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Hongarije voor de vijfde keer in zijn carrière op zijn naam geschreven. Hij bleef teamgenoot Nico Rosberg en Daniel Ricciardo voor. Max Verstappen werd vijfde.

Lewis Hamilton lijkt lange tijd onbedreigd op weg naar de overwinning, maar in de afsluitende ronden van de wedstrijd weet teamgenoot Nico Rosberg het gat in rap tempo te dichten. Met nog drie ronden te gaan, meldt de Duitser zich binnen een seconde van Hamilton. Maar zoals wel vaker tijdens de race, weet Hamilton reserves aan te spreken, waardoor hij uiteindelijk wint zonder een echte aanval van Rosberg af te hoeven slaan.

Waar Hamilton Rosberg in de gaten moet houden, moet Verstappen in de slotfase Kimi Räikkönen van zich af zien te houden. De Fin probeert het wel, maar krijgt te maken met een onverbiddelijke Verstappen. Het levert een touché op en het nodige modder gegooi over de boordradio, maar de Nederlander houdt stand op de vijfde plaats. Het laatste trapje op het podium is voor Red Bull-coureur Daniel Ricciardo, vóór Sebastian Vettel.

Saai begin
Op de Hungaroring krijg je de beste kans om iets uit te richten bij de start. Lewis Hamilton weet dat. Hij positioneert zijn Mercedes aan de binnenkant bij Rosberg en pakt hem in de eerste bocht. Daarbij weet hij ook Daniel Ricciardo van de eerste plaats af te houden. De Red Bull-coureur prikt even aan de buitenkant zijn neus voorbij de concurrentie, maar langer dan één bocht duurt zijn feestje niet. Max Verstappen behoudt bij de start zijn vierde plaats.

Terwijl Jenson Button gehinderd wordt door hydraulische problemen en een doorrijdstraf voor ongeoorloofd radio-advies, trekt Lewis Hamilton langzaam maar zeker een gat ten opzichte van Rosberg.  Plaatswisselingen vinden pas plaats bij de eerste serie stops. Zo weet Sebastian Vettel met een vroege pitstop op te rukken naar P4, ten koste van Verstappen.

Lewis Hamilton behoudt zijn marge op Nico Rosberg, maar al gauw concludeert Hamilton dat het op het verse setje banden niet naar zijn zin gaat. De nummers twee, drie en vier lopen allemaal op hem in. Hamilton pareert echter de tijden van zijn concurrenten en blijft de wedstrijd tot en met de tweede serie pitstops controleren. Daniel Ricciardo probeert met een vroege stop iets te forceren, maar zonder succes. Verstappen valt na zijn tweede stop terug tot achter Räikkönen, maar krijgt die plek weer terug als ook de Fin zijn tweede stop maakt.

De Fin dicht echter het gat razendsnel en opnieuw krijgt Räikkönen te maken met een fel verdedigende Verstappen die uiteindelijk dus aan het langste eind trekt en de vijfde positie veilig stelt. Hij mist echter wel het zo gewenste podium. Dat is bestemd voor Hamilton, Rosberg en Ricciardo.  In het kampioenschap legt Hamilton nu beslag op de leidende positie, ten koste van zijn Duitse teamgenoot.

Gerelateerd