Sebastian Vettel heeft zijn woorden waargemaakt en in Zuid-Korea bewezen dat hij het niet rustiger aan gaat doet nu hij zijn tweede wereldtitel op zak heeft. De Red Bull-coureur won de Grand Prix, voor Lewis Hamilton en Mark Webber.

Drie bochten. Zo lang reed de van pole vertrokken Hamilton aan de leiding tijdens de Grand Prix van Zuid-Korea. In bocht nummer vier stelde de Vettel namelijk orde op zaken en deed hij alsnog wat hij direct bij de start niet kon doen: Hamilton verschalken.

Vanaf dat moment behoorde de race toe aan Vettel. Hamilton lag in de openingsfase weliswaar in de buurt, maar vormde nooit een bedreiging.

Achter dit tweetal waren het in de beginfase Webber en de beide Ferrari’s, met Felipe Massa voor Fernando Alonso, die Jenson Button in de eerste ronde naar de zesde plaats hadden teruggewezen.

Tijdens deze openingsfase hing de dreiging van regen nog even in de lucht. Het druppelde namelijk in Yeongam, maar de neerslag zette niet door en van een bui kwam het dus niet.

De race ontwikkelde zich tot de eerste serie pitstops – die voor de koplopers in rond dertien begon – vervolgens vrij rustig.
Button was de eerste coureur uit de topzes die naar binnenkwam. Hij werd op de voet gevolgd door de als zevende rijdende Mercedes-coureur Nico Rosberg. Rosbergs stop was sneller, waarna de McLaren en Mercedes zij-aan-zij door de pits reden en Rosberg de brutaalste was. De Duitser pakte Button zijn plek af, maar maakte een fout bij het uitrijden van de pitstraat en verloor deze dus ook gelijk weer.

In de daaropvolgende aanloop naar bocht drie, de DRS-zone, verschalkte Rosberg Button alsnog, maar zijn harde werk werd een ronde later op hetzelfde punt ongedaan gemaakt door Button, die hetzelfde kunstje bij Rosberg uithaalde, waarna hij snel een gaatje sloeg.

De eerste reeks pitstops voltrok zich verder zonder incidenten, al werd Alonso bij het verlaten van de pits in ronde zeventien nog wel bijna geraakt door Michael Schumacher.

Waar het daar nog net goed ging, liep het later diezelfde ronde verkeerd af voor Schumacher. Bij het aanremmen van bocht drie waren Schumacher, Alonso en Vitaly Petrov namelijk in duel met elkaar verwikkeld, maar Petrov kon zijn Renault niet genoeg afremmen en raakte Schumachers Mercedes vol van achteren. Voor beide coureurs betekende dit einde race: Schumacher had teveel schade aan de achtervleugel en -zijde van zijn auto en moest deze aan de kant zetten, terwijl Petrov het nog wel tot de pits redde maar daar moest opgeven.

Het gevolg van deze aanrijding was echter wel dat de safety car de baan op kwam en de race vier ronden lang geneutraliseerd werd.Toen de safety car in ronde 21 weer naar binnen ging, sloeg Vettel gelijk een gaatje. Hij hield het verschil eerst rond een seconde of wat, maar doordat de strijd om de tweede plaats ontbrandde, kon Vettel verder zijn eigen race rijden, zijn voorsprong ronde-na-ronde vergroten en aan de horizon verdwijnen.

De aandacht kwam daardoor dus bij de strijd om de plek twee te liggen, want Hamilton kreeg het namelijk zeker niet cadeau van Webber. De Australiër en Engelsman vochten een rondenlang duel uit, waarbij Hamilton optimaal gebruik maakte van zijn hogere topsnelheid.

Webber kon, ondanks dat hij continu binnen één seconde van Hamilton reed, in de DRS-zonde namelijk alsnog niet genoeg snelheid ontwikkel om er voorbij te komen, en ook op andere punten van de baan lukte het hem niet om Hamilton te verschalken.

Na de tweede reeks pitstops leek het Webber weliswaar tot tweemaal toe te lukken, want nadat Hamilton een slippertje maakte zette Webber zijn Red Bull naast de McLaren, waarna het tweetal de laatste twee sectoren van het circuit zij-aan-zij aflegde, maar Hamilton bleef hem dus voor.

Een laatste serieuze poging in de slotfase bleek ook net niet genoeg voor Webber. Hamilton werd op het rechte stuk bij start/finish wat opgehouden door de achterblijver Jarno Trulli, waarna Webber in bocht één binnendoor dook en Hamilton een plaatsje terugverwees, maar de Engelsman counterde in de DRS-zone en pakte de tweede plek zo terug om deze niet meer af te staan. Aan de derde plaats van Webber had het team van Red Bull – uiteraard ook door de zege van Vettel – overigens genoeg om de constructeurstitel dit weekend definitief naar zich toe te trekken.

Pal achter het vechtende duo van Hamilton en Webber was de vierde plaats een prooi voor Button, op zijn beurt op de voet gevolgd door Alonso, die vlak voor de tweede reeks pitstops snelle tijden begon te rijden en zijn teamgenoot Massa – die uiteindelijk als zesde eindigde – zo voorbleef en dus ook nog dichtbij het vechtende groepje voor hem was gekomen.

De zevende plek in de race kwam aan Jaime Alguersuari toe. De Spaanse Toro Rosso-coureur reed een sterke race die tot en met de slotfase onopvallend was, maar tegen die tijd was hij sneller dan Rosberg – die ogenschijnlijk rustig aan moest doen omdat hij niet zoveel benzine meer had – en ging hij de Duitser in de laatste ronde alsnog voorbij.

Rosberg werd daardoor dus achtste, met op plaats negen de andere Toro Rosso-rijder Sébastien Buemi. Het laatste puntje ging naar Paul di Resta, die zijn Force India naar de tiende plaats stuurde.

Bekijk hier de volledige uitslag van de Grand Prix.