Sebastian Vettel heeft, na een stroeve seizoensstart, na vier races zijn eerste overwinning van het jaar binnen. Alleen Kimi Räikkönen kon, eventjes, de Duitser bedreigen. De Fin eindigde voor het eerst sinds zijn rentree op het podium. Romain Grosjean finishte in Bahrein als derde.

 

Feest dus bij Red Bull en Lotus. Maar ongetwijfeld ook bij Force India. Het was een lastig weekend voor de formatie van Vijay Mallya. Eerder deze week kwamen teamleden met hun busje in een protest terecht, waarop het team besloot de tweede vrije training niet in actie te komen. Paul di Resta maakte veel goed door als zesde te eindigen in een leuke race.

 

Ook de vierde race van 2012 stond namelijk garant voor spektakel. Inhaalacties op elk punt van de baan en opnieuw andere auto’s die competitief zijn. De Bahreinse Grand Prix staat bekend om zijn vele optochten in vorige edities, maar dat was vandaag niet van toepassing. Wel kan geconcludeerd worden dat het een fabeltje is dat de race voor verbroedering zorgt in het verdeelde land. Want op de tribune zat haast geen hond.

 

Sebastian Vettel verknoeide bij de start zijn eerste positie niet. Hij vertrok uitstekend en niemand kwam in de openingsfase bij hem in de buurt. Daniel Ricciardo maakte echter een potje van zijn zesde startpositie: na een ronde reed hij dertiende en even later zelfs zestiende.

 

Beide Lotussen kwamen wél goed uit de startblokken. Romain Grosjean klom op naar de tweede plaats en Kimi Räikkönen ruilde zijn elfde plaats in voor eentje achter zijn Franse teamgenoot. Even later wisselden de twee zonder gemor stuivertje.

 

Daarachter zorgden Nico Rosberg, Fernando Alonso, Jenson Button, Lewis Hamilton en Mark Webber voor de nodige inhaalacties. Alonso was duidelijk boos op een verdedigingsactie van Rosberg, waarbij de Ferrari-coureur aardig wat zand hapte. Zijn misgenoegen uitte hij vervolgens duidelijk.

 

Wel meer coureurs kwamen in de problemen. Zo verpestte de pitstopmannen van McLaren tot twee keer toe de stops van Hamilton en viel Button in de slotfase uit met een mankement aan zijn linker achterband.

 

Na de eerste pitstopserie reed Räikkönen langzaam richting de staart van wedstrijdleider Vettel. De Fin kwam in de DRS-zone, plaatste één inhaalactie, maar die werd gepareerd door Vettel. De Red Bull-coureur bouwde daarna zijn voorsprong weer langzaam uit. In de slotfase kon Räikkönen weer eventjes dichterbij komen maar tot een echt slotoffensief leidde het niet.

 

Vettel kon in de laatste tien ronden zijn voorsprong consolideren en richting de vlag rijden. En dat kun je wel aan hem overlaten. Dat bewees hij vorig jaar wel. Net als in 2011, was Vettel vandaag foutloos en in topvorm vanaf het ontdoven van de rode lichten.

 

Klik hier voor de volledige uitslag