Ook in Italië staat er geen maat op Sebastian Vettel. Bij de start verloor hij zijn koppositie aan Fernando Alonso maar na de herstart stelde hij orde op zaken. Hij haalde de Spanjaard op topsnelheid buitenom over het gras in en was vervolgens een klasse apart.

Het was de bekroning op een openingsfase waarin van alles gebeurde. Bij de start gaf Alonso Vettel waarschijnlijk inspiratie voor zijn latere inhaalactie. De Spanjaard startte fenomenaal in de thuisrace van zijn werkgever. Voor Lewis Hamilton er erg in had zat Alonso al naast hem. De ruimte tussen de Ferrari en de pitmuur werd stukje bij beetje kleiner maar gelukkig bood het gras een uitweg toen de coureurs de pits achter zich lieten. Omdat Vettel helemaal aan de buitenkant reed was het voor Alonso een koud kunstje om als eerste de chicane in te duiken.

Dat was gelijk het decor van een volgend ingrediënt van een denderende openingsfase. Vitantonio Liuzzi verloor bij het aanremmen de controle over zijn HRT, vloog het gras in en kwam in de flank van Vitaly Petrov tot stilstand. Voor beide coureurs was het einde wedstrijd. Ook Nico Rosberg, die aan de binnenkant zat van de Renault werd het slachtoffer van Liuzzi’s schuiver. Voor Rubens Barrichello, die klem kwam te staan tussen de gecrashte Renault en Mercedes, betekende de eerste bocht het einde van zijn kansen op een goed resultaat.

Een korte neutralisatie was het gevolg, maar daarna ging het Formule 1-veld verder met waar het was gebleven: voor spektakel zorgen. Eerst bewees Vettel nog maar eens dit jaar toch echt een klasse apart te zijn door Alonso in de lange rechterbocht na de eerste chicane buitenom, half over het gras, in te halen. Daarna werden Michael Schumacher en Lewis Hamilton de smaakmakers van de race op Monza.

Schumacher lag na opnieuw een goede start bij de neutralisatie al vierde. Omdat Hamilton bij de herstart nogal traag reageerde op de coureurs voor hem kon Schumacher de wereldkampioen van 2008 inhalen in de tweede chicane.

Het was duidelijk dat de McLaren sneller was dan de Mercedes. Dat hield Schumacher niet tegen om zich zo goed mogelijk te verdedigen tegen Hamilton. En dat deed hij fenomenaal. Zo haalde Hamilton Schumacher na dertien ronde in, maar kon de Duitser zijn positie in dezelfde ronde weer heroveren vanwege de sublieme topsnelheid van zijn Mercedes.

Op soms discutabele wijze, zo wisselde Schumacher meerdere keren meer dan een keer van racelijn, hield de Duitser Hamilton vervolgens tot een aantal ronden na zijn pitstop achter zich. Zo maakte Hamilton dankzij de Duitser ook kennis met het Italiaanse gras. Maar blij zal hij daar niet mee zijn geweest. In dezelfde bocht waar Vettel zijn overwinning veiligstelde verloor Hamilton juist een positie. Button bleek de lachende derde te zijn: in dezelfde ronde verschalkte hij en passant ook Schumacher.

Toen Hamilton de recordkampioen eindelijk inhaalde ging dat met weinig verweer: Ross Brawn verzocht Schumacher meerdere keren via de boordradio om niet van lijn te veranderen in zijn duel met Hamilton.

Vettel liet maar een keer in de race van zich spreken. Dat was gelijk tekenend. Een fantastische inhaalactie op Alonso maakte zijn matige start meer dan goed. Vervolgens was Vettel weer een klasse apart. Niets bracht zijn overwinning op Monza vervolgens meer in gevaar omdat Alonso vervolgens eerst Button tevergeefs achter zich probeerde te houden en in de slotfase ternauwernood wel Hamilton achter zich hield.

Bekijk hier de volledige uitslag