Mark Webber heeft het voor hem teleurstellende 2011 toch nog wat glans kunnen geven. Teamgenoot Sebastian Vettel kampte met een haperende versnellingsbak en dus kon Webber hem eindelijk een keer voorblijven. In de seizoensfinale pakte de Australiër zijn eerste zege van het jaar.

‘Uiteraard’ startte Webber niet goed. Dankzij de korte aanloop naar de eerste bocht verloor hij echter geen plaatsen. Vervolgens bleef hij ruim twintig ronden het spoor van Vettel volgen. De jongste tweevoudig wereldkampioen ooit had toen al enige tijd een haperende versnellingsbak en liet Webber er in de eerste bocht langs.

Vervolgens reed Webber de race in Vettel-stijl uit. Dat moet de Australiër, die dit jaar zo vaak werd overklast door zijn jongere teamgenoot, toch wat moed voor volgend jaar geven. Hij kan het nog. Dat bleek vandaag wel op Interlagos.

Achter de twee Red Bull-coureurs werd Jenson Button derde. De McLaren-kampioen was grote delen van de race in duel met Fernando Alonso. Aanvankelijk leek de Spanjaard, met een fraaie inhaalactie buitenom in de lange doordraaier naar rechts in de middensector, aan het langste eind te trekken. In de slotfase reed Button  dankzij DRS voorbij de Ferrari-coureur, na een serie ijzersterke rondjes.

De verwachte regen bleef in Brazilië uit. En daardoor bleef ook het gehoopte spektakel misschien wat achterwege. Al waren er wel enkele schermutselingen. Zo verpestten Michael Schumacher en Bruno Senna elkaars race door een botsing in de eerste serie bochten van het circuit. Voor Schumacher betekende het incident een lekke band, en voor Senna een drive-throughpenalty.

Schumacher kwam daardoor helemaal achteraan te rijden. Een inhaalrace zoals hij in 2006 op hetzelfde circuit, na een soortgelijk incident, reed bleef echter uit. Het spektakel werd, zoals gezegd, geleverd door Button en Alonso. Waarschijnlijk na Vettel de twee beste rijders van 2011.

Button eindigt 2011 als tweede, na een sterke tweede helft van zijn seizoen. Alonso lag aanvankelijk derde, maar moest toch nog zijn meerdere erkennen in Webber. De Australiër is, net als vorig jaar, derde in het kampioenschap.

Webber kijkt waarschijnlijk een stuk tevredener terug op dat seizoen, dan op dit jaar. 2011 is vooral het jaar dat hij er niet aan te pas kwam. Maar misschien dat deze zege hem net dat steuntje in de juiste richting geeft om Vettel in 2012 meer tegenstand te bieden.

Bekijk hier de volledige uitslag