Met nog één Grand Prix te gaan in 2015, omschrijft Kimi Räikkönen zijn seizoen als ‘soms pijnlijk’. Volgens de Ferrari-coureur ging er te veel fout en zijn de resultaten daarom achtergebleven.

“In veel opzichten is dit een veel beter jaar dan 2014, maar de resultaten zijn – om uiteenlopende redenen – nog steeds niet zo goed als ik zou willen”, erkent Räikkönen, die in 2014 gedeeld als elfde finishte met 55 punten voor de Scuderia, terwijl hij nu met 135 punten nog om P4 in het WK vecht.

Räikkönen meent dat Ferrari ‘als team een stuk sterker was’ gedurende 2015: “Want vorig jaar kwamen we vaak snelheid te kort. In dat opzicht was het nu redelijk oké, maar dat was dus niet altijd aan de resultaten te zien.”

Vooral in vergelijking met teamgenoot Sebastian Vettel valt Räikkönens 2015 tegen. Vettel is derde plek in het WK, met bijna twee keer zoveel punten als Räikkönen. Ook won Vettel drie races en pakte hij tien verdere podiumplekken, terwijl Räikkönen slechts twee podiumplekken behaalde.

Dat de resultaten er niet altijd waren voor Räikkönen komt volgens The Iceman omdat er ondanks dat er veel goed ging, ook veel fout liep. “Ik ben te vaak uitgevallen omdat er dingen verkeerd gingen. Soms maakte ik zelf fouten, maar er gingen ook dingen fout met de auto.”

“Als er iets fout gaat, betaal je daar gelijk de prijs voor. Het is niet anders. Zo gaat dat in de Formule 1, maar het was soms wel pijnlijk”, erkent Räikkönen, die benadrukt dat het niet uitmaakt wie de fouten maakt: “Het gaat erom dat we ze niet herhalen en het aantal fouten verminderen.”

“Het is immers duidelijk dat de snelheid er is. Ik heb al eerder in een vergelijkbare situatie gezeten en ik weet zeker dat we ervoor kunnen zorgen dat het volgend jaar beter gaat als we ons goed voorbereiden en de juiste beslissingen nemen.”

“Als er meer volgens plan gaat verlopen, volgen de resultaten waar we recht op hebben vanzelf”, denkt Räikkönen, in wie Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene zijn vertrouwen herhaaldelijk heeft uitgesproken: “Ik ben blij met wat hij qua balans bijdraagt aan het team”, vertelt hij aan het Amerikaanse Auto Week. “Kimi houdt Sebastian scherp, wat erg belangrijk is. Het klopt dat hij dit jaar veel pech heeft gehad, maar Kimi werkt erg hard.”