Kimi Raikkonen wint onaangevochten de Grand Prix van Monaco. Zijn tweede opeenvolgende zege dit jaar. Nick Heidfeld wordt tweede voor Mark Webber. Christijan Albers finisht als veertiende en laatste, op vijf ronden achterstand.
 


Dat Raikkonen dit jaar nog een rol van betekenis gaat vervullen in het vervolg van het WK, daaraan twijfelt niemand meer. De aanvankelijke dominantie van Renault, vier zeges in vier Grand Prix’ , is verdwenen. Vandaag kozen de Renaults bovendien voor de verkeerde (hardere) band. Dat resulteerde erin dat Alonso in de slotfase zijn tweede plek zag veranderen in een moeizame vierde, terwijl Fisichella slechts twaalfde eindigde op een ronde.

Het eerste bedrijf van de race was eigenlijk gladjes en saai, zonder incidenten. Waarbij Raikkonen de koppositie vasthield, en Alonso en Fisichella volgden, voor Trulli, de slecht gestarte Webber en Heidfeld. Pas in de 24e ronde ontstond de eerste ophef toen Albers in Mirabeau spinde, en Michael Schumacher op Coulthard botste, die tot stilstand kwam om de Nederlander te ontwijken. De Duitser verspeelde zijn neus en terwijl de Schot met een ontzette achterwielophanging langzaam wegreed hield de wereldkampioen de boel op, waarbij een enorme opstopping ontstond. De wedstrijdleiding stuurde daarop de safetycar de baan op. De Renaults en de Ferrari’s besloten daarop een pitstop in te lassen, terwijl Raikkonen, maar ook Trulli, buiten bleven.

De beslissing van McLaren was niet verkeerd, want de Fin behield na de safetycarfase, en na zijn eerste en enige stop, gewoon de leiding. De Renaults verloren aan snelheid, waarop Webber en Heidfeld vele, vele ronden lang achter Alonso aan zaten, en uiteindelijk de Spanjaard in ‘Nouvelle Chicane’ verschalkten, met Heidfeld voor Webber. Voor beide Williams-coureurs waren respectievelijk de plaatsen twee en drie hun beste resultaat ooit in de Formule 1.

In het gevecht om plaats vijf achter Fisichella ontstond een enorme batterij wagens, waarbij eerst Villeneuve zijn eigen teamgenoot Massa de das omdeed (en zichzelf) waardoor Sauber ineens zonder puntenklassering zat. Vervolgens raakten Trulli en Fisichella elkaar lichtjes in Loews, waarop beide Italianen ver terugzakten, Trulli met een wat kromme ophanging. Montoya en Ralf Schumacher, achteraan begonnen, profiteerden het meest. Montoya kwam centimeters te kort om Alonso nog van de vierde plek te verdringen. Achter Ralf Schumacher (zesde) eindigde zijn broer Michael (ondanks de kapotte neus) op positie zeven, terwijl Barrichello zich in de laatste ronde de kaas van het brood liet eten door zijn teamgenoot en achtste werd, ondanks een drive-through-penalty voor te hard rijden in de pitstraat. Drie hele punten dus voor de vorig jaar nog schier onverslaanbare Scuderia.

Alonso leidt het WK nog steeds afgetekend met 49 punten, maar Raikkonen is met 27 punten niet meer al te ver weg. Bij de constructeurs heeft Renault eveneens de eerste plaats in handen maar ook hier geldt: McLaren is in aantocht.