Kimi Raikkonen heeft met overmacht de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Fin leidde van start tot finish. Alonso finishte als tweede, Trulli werd derde voor Toyota-teamgenoot Ralf Schumacher. Michael Schumacher viel na twee lekke banden uit.


Alonso vergrootte dankzij zijn tweede plaats de leiding in de tussenstand, naar Raikkonen bewees dat hij en McLaren nog een serieuze rol kunnen gaan spelen in de titelstrijd. Die titelstrijd lijkt voorbij voor Michael Schumacher. De Duitser leek dankzij een kiene een-stop-strategie op weg naar de tweede plaats (evenals in Imola), maar twee lekke banden kort achter elkaar betekende het einde van zijn race, en zijn droom op een hoge klassering. Overigens werd ook Felipe Massa kort voor het einde slachtoffer van een lekke band.

Er waren vandaag meer coureurs die een hogere klassering voorkomen zagen worden door allerhande euvels. Fisichella leek zelfs Alonso te gaan verslaan in de strijd om plaats twee, maar een kapotte neus (en daardoor een extra lange stop) wierp de Italiaan terug. In de slotfase verdrong hij Mark Webber van de vijfde plaats. En ook Montoya kende pech. De na een schouderblessure terug gekeerde Colombiaan, die eerder in de race spectaculair spinde zonder een plek te verliezen, moest na een mislukte stop nog een keer extra naar binnen. Hij werd nog wel zevende, maar pijnlijk op een ronde van de winnaar. Ook pijnlijk was de race voor Rubens Barrichello: een negende plaats, en dus geen punten voor hem en de Scuderia Ferrari. Het laatste punt ging zondagmiddag naar David Coulthard, die Red Bull daarmee andermaal een bonus bezorgde.

De beide Minardi’s zorgden voor een merkwaardige start van de race. Zowel Friesacher als Albers bleef na enkele meters staan, waarop de safetycar de baan op kwam. Uiteindelijk konden beide rijders nog wel hun rit vervolgen, maar uiteindelijk eindigden ze allebei naast de baan.