Een vijfde of zesde startplek. Daar moet Max Verstappen het naar eigen zeggen realistischerwijs mee doen in België omdat Red Bull op motorisch vlak te kort komt op Mercedes en Ferrari.

Op het snelle Spa-Francorchamps rijden de Red Bull-coureurs met erg weinig vleugel, hetgeen de snelle bochten volgens teambaas Christian Horner ‘erg interessant’ maakt voor de coureurs, maar het team probeert zo het gebrek aan vermogen van de Renault-V6 achterin de bolides zoveel mogelijk goed te maken.

Verstappen heeft dit weekend een speciale oranje helm.

Het zal ook zeker verschil maken, maar toch leest de tijdenlijst na de tweede training dat Verstappen tegen een achterstand van 0.691 seconde op snelste man Kimi Räikkönen aankijkt. En het verschil naar de snelste Mercedes, Lewis Hamilton, op plaats twee, is ook alsnog meer dan een halve seconde.

“We staan waar we dachten”, vertelt Verstappen na de tweede training. “Het is gewoon een moeilijk circuit voor ons. We komen veel vermogen te kort. Vijfde en zesde is hier als je realistisch bent wat er voor ons in zit.” Dat is dan in de kwalificatie. Verstappen denkt namelijk dat het verschil kleiner zal zijn in de race, al waagt hij zich niet aan voorspellingen. “Maar de race pace was niet verkeerd en in de race weet je nooit wat er gebeurt.”

Er staat overigens al wel vast dat Valtteri Bottas na de kwalificatie een gridstraf krijgt voor een motorwissel, dus als de Mercedes-rijder zich voor Verstappen kwalificeert, zal de Nederlander zondag sowieso nog een plekje opschuiven op de grid.