Red Bull heeft het contract met test- en reservecoureur Jüri Vips beëindigd. De Est is uit het team gezet vanwege het racistische taalgebruik dat hij vorige week tijdens een livestream gebruikte.

Vips, sinds 2018 Red Bull-junior, was samen met andere Red Bull-junior Liam Lawson een game aan het livestreamen toen de 21-jarige Est een racistische term gebruikte. Al snel gingen de beelden rond op sociale media en Red Bull greep snel in: Vips werd geschorst in afwachting van een onderzoek naar het incident.

Dat onderzoek heeft inmiddels plaatsgevonden en Red Bull zag geen andere keuze dan Vips van zijn test- en reservecoureurtaken te ontdoen. De Est is niet langer aan Red Bull verbonden. “Naar aanleiding van het onderzoek naar een online incident waar Jüri Vips bij betrokken was, heeft Red Bull het contract van Juri als test- en reservecoureur beëindigd”, staat in de verklaring. “Het team keurt geen enkele vorm van racisme goed.”

Lees ook: Red Bull-junior Jüri Vips geschorst om racistisch taalgebruik

Vips, die in Spanje nog een vrije training in de RB18 reed, bood na de livestream zijn excuses aan. “Ik wil me onvoorwaardelijk verontschuldigen voor de beledigende taal die gebruikt werd tijdens een gamestream”, schreef de Red Bull-junior op Instagram. “Dit soort taalgebruik is volledig onacceptabel en weergeeft niet mijn waarden en principes. Ik heb ontzettend spijt van mijn acties, dit is niet het voorbeeld dat ik wil geven. Ik zal volledig meewerken aan het onderzoek.”

Vips was als Red Bull-junior actief als Formule 2-coureur bij Hitech Grand Prix. Dit weekend staat de volgende Formule 2-race op de planning, maar het is nog onduidelijk of Hitech verdergaat met Vips.