Kampioenschapsteam Red Bull is een voorstander van kostenbesparing, maar niet middels een budget cap. Dat zegt teambaas Christian Horner tegen de BBC, die meldt dat ook McLaren vooralsnog tegen is.

De FIA werkt aan een plan om de kosten in de Formule 1 met ingang van 2015 terug te brengen en daar is vorige week dan ook door vertegenwoordigers van de sport, de FIA en de teams over gesproken, zo meldt de BBC.

Toen het onderwerp van een budget cap ter sprake kwam, waren er volgende website van de Britse TV-zender echter twee mensen die hier openlijk tegen waren: Red Bull-teambaas Horner en McLarens sporting director Sam Michael.

Hoewel McLaren niet inhoudelijk wilde reageren om haar standpunt te verduidelijken, staat de renstal uit Woking naar verluidt wel degelijk positief tegenover het invoeren van een budget cap. McLaren zou echter nog niet willen instemmen omdat het vindt dat er op het moment nog te veel onduidelijk is over de invulling ervan.

(On)logisch
De positie van Red Bull is anders, zo maakt Horner duidelijk in gesprek met de BBC door – zoals hij al eerder heeft gedaan – te benadrukken dat hij niet denkt dat een budget cap werkt: “Zo’n van boven opgelegde structuur is niet de beste oplossing”, stelt Horner, die eerder al aangaf dat dergelijke regels niet te handhaven zijn vanwege de ingewikkelde bedrijfsstructuur van Formule 1-teams.

Wat volgens Horner verder kant noch wal raakt, is dat het huidige plan is om een budgetplafond van rond de 150 miljoen euro in te stellen. Dit zou teams als Red Bull, Ferrari, McLaren en Mercedes weliswaar dwingen hun uitgaven terug te brengen, maar volgens Horner werken alle andere teams met veel lagere budgetten. “Dus aan zo’n budget cap hebben ze toch niks.”

De beste manier om de kosten te besparen is volgens Horner dan ook om het vanuit de sport zelf te laten komen door onder meer de technische en sportieve regels stabiel te houden, zoals hij eerder al bepleitte. “Dat is de meest logische manier.”