Red Bull verkeerde in 2015 lange tijd in onzekerheid over een motordeal voor 2016 én haar toekomst in de sport, maar het zou in 2016 een stuk makkelijker moeten zijn een motordeal voor 2017 te tekenen.

Dat verkondigt Red Bull-teambaas Christian Horner in interview met Autosport. Waar Red Bull in 2015 bij de zoektocht naar een nieuwe motorleverancier achtereenvolgens nul op het rekest kreeg van Mercedes, Ferrari en Honda en zich zodoende te elfder ure met Renault moest verzoenen, daar zou het team er in 2016 een stuk minder moeite mee moeten hebben een motorcontract voor het volgende seizoen te regelen, denkt Horner.

“Het is lastig om hier in detail over te spreken zonder onze plannen voor een toekomstige motordeal prijs te geven, maar ik denk echt dat we wat dit betreft in een betere positie zitten”, stelt Horner, volgens wie ‘alles open’ ligt en er voor 2017 veel gaat veranderen op de motormarkt: “2017 wordt denk ik een compleet nieuw begin”, verklaart hij zelfs.

Horner rekent daarop omdat FIA-president Jean Todt in zijn optiek serieus werk maakt van het invoeren van regels die het de motorleveranciers verplichten goedkopere motordeals aan te bieden. Ook wordt er gedacht over een regel die het ze – indien nodig – verplicht met teams in zee te gaan die anders zonder motor komen te zitten. Ten slotte wordt de introductie van een standaardmotor daarbij nog als stok achter de deur gebruikt.

“De FIA is er druk mee bezig en het lijkt erop dat Jean Todt het als zijn missie ziet deze problemen op te lossen”, constateert Horner, die denkt dat Red Bulls toekomst er ‘zeer goed uit ziet’ aangezien er in 2017 ook nieuwe regels worden ingevoerd wat betreft de aerodynamica van Formule 1-bolides.

Wat 2016 betreft, sluit hij verder ook niet uit dat het een stuk beter gaat met de tot TAG Heuer omgedoopte Renault-motor achterin de Red Bulls: “Het kan immers snel veranderen. Eind 2014 leek de Ferrari de slechste motor, maar in 2015 was het de op één na sterkste krachtbron. Laten dus maar afwachten hoe we er bij de start van het seizoen voor staan.”