Teambaas Christian Horner houdt er rekening mee dat Red Bull in 2016 langzaam uit de startblokken zal komen, maar verwacht ook dat het zich daarna sterk zal ontwikkelen.

Formula One World Championship 2015, Round 16, United States Grand Prix, Austin, USA, Friday 23 October 2015 - Christian Horner (GBR) Red Bull Racing Team Principal in the FIA Press Conference.

Horner voorspelt een lastige seizoensstart voor Red Bull.

“We hopen later in het jaar voor verrassingen te zorgen, maar weten ook dat het begin anders zal verlopen”, vertelt Horner, die daarbij aangeeft dat 2016 ‘een seizoen van twee helften zal zijn’ voor Red Bull. “We zullen tijdens de eerste helft van het jaar minder competitief zijn dan tijdens de tweede”, voorspelt de Red Bull-teambaas.

Waar Horner daarbij op rekent, is dat Red Bull ‘aanzienlijke progressie zal boeken’ gedurende het seizoen. Dat moet zeker in het begin vooral van het chassis komen, geeft hij aan. Dat komt omdat de tot TAG Heuer omgedoopte Renault-motor die achterin de Red Bull RB12 zal liggen vermoedelijk nog altijd vermogen te kort zal komen, al denkt Horner wel dat Renault nu het weer een fabrieksteam heeft meer vooruitgang zal maken met de motor.

‘Toro Rosso mogelijk sneller dan Red Bull in 2016’

Toro Rosso kan begin 2016 wel eens voor Red Bull zitten.

Toro Rosso
Wat Horner echter moet toegeven, is dat Red Bull het begin 2016 wel eens kan afleggen tegen opleidingsteam Toro Rosso, mede door Toro Rosso’s overstap van Renault-motoren naar 2015 Ferrari-krachtbronnen. “Maar ik hoop en denk dat we dat later in het seizoen kunnen veranderen.”

Coureur Daniel Ricciardo onderschrijft dat, maar benadrukt dat er geen paniek zal ontstaan als Toro Rosso sterker begint: “Want wij hebben meer mogelijkheden ons gedurende 2016 te verbeteren”, redeneert Ricciardo, volgens wie het echter ‘een heel goed teken’ zou zijn als Red Bull toch gelijk voor Toro Rosso staat.

Risico
Andere teams doen er ondertussen hoe dan ook verstandig aan Red Bull nog niet af te schrijven, waarschuwt Horner. Vanwege het kaliber van het team, maar ook omwille van de mentaliteit: “Want we zijn echte vechters en doen er alles aan dit team competitief te maken.”

Red Bull heeft tijdens de winter ook de nodige risico’s genomen met de ontwikkeling van de RB12, die komende maandag tijdens de eerste wintertestdag voor het eerst de baan op zal gaan. “Wij nemen risico’s waar andere teams niet eens van durven te dromen, zoals dat we pas afgelopen maandag onze eerste crashtest hebben gedaan en de laatste daarvan een uur voor onze livery-presentatie op woensdagavond hebben afgerond. Dat soort dingen zijn typisch voor de werkwijze van dit team. Het is tekenend voor de competitieve drive die in Red Bulls DNA zit.”