Red Bull wil een aanpassing van de reglementen voor de vrijdagtestcoureur zodat Christian Klien op de vrijdagen kan worden ingezet als derde rijder. De regels bepalen nu dat de vrijdagcoureur in de afgelopen twee seizoenen niet meer dan zes Grand Prix’ mag hebben gereden. Red Bull Racingzit met de – overigens zélf gecreëerde situatie – lelijk in de maag. Nieuweling Vitantonio Liuzzi is voor de komende drie Grand Prix’ gepromoveerd van vrijdagtestrijder tot Grand Prix-coureur. Christian Klien mag echter niet Liuzzi’s plaats als vrijdagtestrijder innemen, omdat hij sinds begin 2004 al 21 Grand Prix’ heeft gereden. Veel méér dan de toegestane zes. En dus tracht Red Bull de internationale autosportfederatie te bewegen tot een reglementswijziging.

Red Bull-baas Dietrich Mateschitz zou volgens een Engelse website al de steun hebben gekregen van Renault-teambaas Flavio Briatore en BAR-directeur Nick Fry. Red Bull-teambaas Christian Horner probeert deze week groen licht van de overige teambazen te krijgen. In het geval van een regelwijziging is immers de unanieme steun van alle teambazen noodzakelijk.

Mateschitz: ,,We hebben niet de inzet van een nieuwe vrijdagcoureur voor Imola gepland, omdat door de huidige regels een ervaren rijder niet de derde auto mag besturen. Maar ik vind dat in ons geval de regel indruist tegen de geest van de wet. Want Christian is nog hartstikke jong en onervaren.’’

Algemeen werd aangenomen dat Red Bull voor de Grand Prix’ waarin Liuzzi als tweede man mag fungeren,Scott Speed of Neel Jani (beide Red Bull-beschermelingen) zou aanstellen als derde rijder. Maar hen is te verstaan gegeven alle aandacht te richten op hun GP2-verrichtingen. En dus zit Red Bull voor de komende drie Grand Prix’ (San Marino, Spanje en Monaco) zonder derde rijder. Terwijl die derde auto op vrijdagjuist dit jaar zo’n enorm voordeel brengt.

Gezien de ruzie tussen ’de Groep van Negen’ en Ferrari mag ernstig worden betwijfeld of Red Bull de steun zal krijgen van de Scuderia. En dus ziet het er naar uit dat Klien de komende drie races werkloos zal toekijken, tenzij Liuzzi of Coulthard zich blesseert. Dan is de Oostenrijker reservecoureur, dus oproepbaar en mag hij invallen.