Volgens Dr. Helmut Marko zal Mercedes ook dit jaar schier onverslaanbaar zijn, zo verklapte hij na afloop van de eerste kwalificatiesessie dit jaar, die met overmacht werd gewonnen door Lewis Hamilton. “Ze houden iedereen voor de gek.”

Red Bulls topman was in Albert Park vooral verbaasd over de zogenaamde ‘party mode’ van de concurrent: een afstelling die in de kwalificatie extra vermogen genereert. “Van de ene op de andere ronde zijn ze bijna een seconde sneller. Ongelofelijk”, zei Marko, terwijl hij met het hoofd schudde. “Mercedes houdt iedereen hier voor de gek. Echt ongelofelijk”, zo herhaalde hij. “Ze hebben een motor die ze met een knopje zo ver open kunnen draaien.” Marko wist uiteraard van het bestaan af, maar had niet verwacht dat het zoveel extra pk’s zou opleveren. “Ik heb al tegen Ferrari gezegd: Mercedes ligt een halve seconde voor. ‘Bestaat niet’, zeiden ze. Maar iedereen is in slaap gesust.”

Lewis Hamilton ontkende na zijn demonstratie overigens dat Mercedes de ‘party mode’ had gebruikt. 

Marko wist wel beter. De Oostenrijker vindt het zorgwekkend dat de marge opnieuw vrij fors is. “Mercedes is met deze motor door niemand te verslaan. Dat team bevindt zich in een andere wereld. Wij hebben een hele goede auto”, aldus Marko. “Daarom blijven we in de buurt. Dan is dit heel frustrerend. Mercedes heeft een grote voorsprong. En met het huidige reglement zal het die tot 2021 (wanneer er nieuwe, luidere en goedkopere motoren komen, red) ook behouden.”