Renault gaat vanaf 2017 een meerjarige samenwerking aan met de Britse oliereus BP. De Fransen willen een deal die net zo innig is als die tussen Mercedes en Petronas.

Dat vertellen bronnen van het Britse Autosport. Afgelopen jaar deed Renault nog zaken met Total. BP heeft naar verluidt ook een deal gesloten met McLaren, dat trouwe partner ExxonMobil naar Red Bull zag vertrekken.

Renault-kopstuk Cyril Abiteboul bevestigt tegen Autosport nog niet dat de renstal in zee gaat met BP. Wel zegt hij dat hij een vergaande samenwerking wil op het gebied van benzine en smeermiddelen. “Een van de belangrijkste aspecten van het succes van Mercedes is Petronas”, zegt Abiteboul. “Zij zijn heel erg toegewijd aan de sport, financieel en technisch. Dat hebben wij ook nodig.”

Straatauto’s
Abiteboul is ervan overtuigd dat er wel een oliemaatschappij is die zo’n toewijding aan de dag wil leggen. “We zijn de grootste fabrikant in de Formule 1 wat de verkoop van straatauto’s betreft. Dat is ongetwijfeld heel interessant voor welk oliebedrijf dan ook.”

Volgens Autosport wil Renault graag een zogeheten first-fill-regeling afspreken met de nieuwe olie- en benzinepartner. Zo’n deal houdt in dat alle auto’s die uit de fabriek van Renault en zuster-  en dochterbedrijven als Dacia, Lada en Nissan komen, worden volgetankt met benzine van de partnermaatschappij.