Red Bull heeft bevestigd dat het in zee gaat met oliemaatschappij ExxonMobil, tot voorheen een partner van McLaren. Daarmee komt een einde aan Red Bulls samenwerking met Total.

De deal tussen Red Bull en ExxonMobil zat er al een tijdje aan te komen, maar het duurde dus even voor de samenwerking tussen de energiedrankfabrikant en Amerikaanse maatschappij officieel bevestigd kon worden.

ExxonMobil was de afgelopen 21 jaar sponsor van McLaren. Bij dat team adverteerde het de laatste seizoenen met merken als Esso en Mobil 1, terwijl het verder benzine-, olie- en smeermiddelenpartner was.

Diezelfde rol gaat het nu vervullen bij Red Bull, dat sinds 2008 met het Franse Total werkte. Red Bull-teambaas Christian Horner bedankt Total voor de samenwerking, terwijl hij zich verder al verheugt op die met ExxonMobil.

“Mobil 1 en Red Bull zijn merken die een passie voor racen, performance en innovatie delen. Onze deal met ExxonMobil geeft ons daarbij nu de unieke kans gebruik te maken van de expertise die ze hebben.”

De merken Esso en Mobil 1 zullen met ingang van 2017 op de Red Bull-bolides en helmen en overalls van coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo verschijnen, zo wordt verder gemeld.

De verwachting is dat McLaren op korte termijn aan zal kondigen dat het een deal heeft met BP als nieuwe technische partner, zoals de relaties met dit soort maatschappijen worden genoemd.

Red Bull wist een jaar geleden ook al een tot dan trouwe partner bij McLaren weg te lokken: horlogemaker TAG Heuer. Dat luxemerk is bij Red Bull naamgever van de Renault-motoren waar het mee rijdt, tot en met 2018.

www.sutton-images.com McLaren MP4-31 engine cover at Formula One World Championship, Rd3, Chinese Grand Prix, Preparations, Shanghai, China, Thursday 14 April 2016.

Met merken als Mobil 1 en Esso is ExxonMobil jarenlang aan McLaren verbonden geweest. Foto: Sutton Images.