Daniel Ricciardo zit er al een paar dagen mee dat hij de Grand Prix van Spanje niet heeft gewonnen doordat Red Bull besloot de strategie te splitsen.

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Sunday 15 May 2016 - Daniel Ricciardo (AUS) Red Bull Racing RB12.

Ricciardo zat in het begin van de race voor Verstappen.

De race van zondag voelt voor Ricciardo daardoor als een wedstrijd die door zijn vingers is geglipt. Red Bull zette de aanvankelijke koploper Ricciardo namelijk op een driestopper, als reactie op de strategie die Ferrari’s Sebastian Vettel volgde.

Red Bull zag Vettel als het grootste gevaar, terwijl het besloot Max Verstappen net als Vettels teamgenoot Kimi Räikkönen een tweestopper te laten maken. “We deden dat toen omdat niet duidelijk was welke strategie het beste was. We wilden onze opties open houden en Ferrari afdekken”, legde Red Bull-teambaas Christian Horner dat uit.

Frustrerend
De strategie van Verstappen en Räikkönen bleek de juiste, waarna Verstappen won, voor Räikkönen, Vettel en op de vierde plek Ricciardo. De Australiër feliciteerde zijn nieuwe teamgenoot Verstappen na afloop sportief met diens eerste zege, maar baalt er wel van dat hij een goede kans op een overwinning mis is gelopen.

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Sunday 15 May 2016 - Race winner Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing celebrates with team mate Daniel Ricciardo (AUS) Red Bull Racing and the team.

Ricciardo feliciteerde Verstappen na afloop sportief.

“De uitkomst van de race was frustrerend”, geeft hij toe. “Het is niet makkelijk dat zomaar achter je te laten”, erkent Ricciardo, al zal hij er zeker overheen komen, benadrukt hij: “Absoluut, maar ik denk er al wel een paar dagen telkens aan terug als ik wakker word. Het zal wat tijd kosten dit uit mijn gedachten te krijgen.”

Wat de frustratie voor Ricciardo erger maakt, is dat hij het gevoel heeft dat er de laatste drie Grands Prix sowieso meer in had gezeten dan hij er door omstandigheden uit heeft gehaald. “Dat hoort er natuurlijk bij in de autosport, maar op een gegeven moment denk je ook wel: ‘kom op zeg’…”

Teamsport
“Voor mij persoonlijk was het dus zeer frustrerend, maar dit is een teamsport, dus aan de andere kant ben ik ook gewoon blij dat Red Bull weer een race gewonnen heeft. Iedereen is super gemotiveerd en vol vertrouwen, hetgeen zeer positief is.”

Positief is ook de komst van Max Verstappen naar het team, zegt Ricciardo. “Hij is een hele snelle coureur en het is goed voor me dat hij nu hier rijdt. Het zal niet makkelijk worden het tegen Max op te nemen, maar het is alleen maar positief voor ons allebei als we een flinke uitdaging voor elkaar vormen.”