Met een knappe inhaalmanoeuvre op Valtteri Bottas haalde Daniel Ricciardo de vijfde plaats in de Grand Prix van Italië binnen. De teamgenoot van Max Verstappen was vastberaden om de actie te laten lukken.

“Ik zat behoorlijk dicht achter Valtteri, en ik wist dat ik hem kon hebben”, zegt Ricciardo, die op Monza zijn derde plek in de WK-stand consolideerde. “Ik moet vanavond nog drie uur naar huis rijden en ik wilde er niet de hele rit spijt van hebben dat ik het niet had geprobeerd.”

Dus ging Ricciardo er voor. Met nog zes ronden te rijden kwam hij in de slipstream van Bottas over het lange rechte stuk richting de Rettifilo-chicane gescheurd. Ondanks dat hij nog best ver achter de Williams-coureur zat, zette Ricciardo zijn bolide er met een knappe uitremactie naast. Het bleek genoeg om als eerste de chicane weer uit te komen.

Leuke actie
“Het was echt een leuke inhaalactie”, zegt Ricciardo. “Valtteri is een eerlijke racer. Hij had me gezien in zijn spiegels, dus ik wist dat hij niet zou insturen. Daarom probeerde ik het. Hartstikke tof, het voelde goed om van zo’n afstand met succes uit te remmen.”

Ricciardo vindt dat hij het deels aan de strategische adviezen van zijn team te danken had dat hij überhaupt in de positie zat om Bottas aan te vallen. “We hadden de strategie een beetje omgegooid”, vertelt de drievoudig racewinnaar. Door die beslissing reed hij zijn laatste stint op de snelle supersofts. “Heel goed van het team.”

Met zijn vijfde plaats kan Ricciardo prima leven. “Je hoopt altijd op het podium, maar we wisten dat Ferrari sneller zou zijn. Met een vijfde en een zevende plek hebben we de schade beperkt gehouden. Ik heb heel veel zin naar Singapore te gaan, waar we denk ik om de overwinning kunnen knokken.”