De FIA heeft na rijp beraad besloten de oorspronkelijk als tweede geklasseerde Red Bull-coureur Daniel Ricciardo uit de uitslag te schrappen, maar Red Bull gaat hier waarschijnlijk tegen in beroep.

Ricciardo’s tweede plek in zijn thuisrace kwam op de tocht te staan nadat tijdens de technische keuring bleek dat er discrepanties waren met de brandstoftoevoer van zijn Red Bull RB10.

Conform het nieuwe reglement is de brandstoftoevoer naar de nieuwe V6-motoren beperkt tot maximaal 100 kilo per uur, hetgeen door sensoren gecontroleerd wordt. In het geval van Ricciardo was de toevoer echter ‘consistent hoger’ dan toegestaan, stelt de FIA.

Als gevolg heeft de FIA, na voor aanvang van het weekend al verklaard te hebben geen medelijden te tonen voor eenieder die de brandstofregels overtreedt, Ricciardo uit de uitslag geschrapt. Kevin Magnussen wordt daardoor tweede en Jenson Button derde.

Beroep
De uitsluiting van Ricciardo is nog niet honderd procent zeker, want Red Bull overweegt in beroep te gaan. Dit omdat er eerder in het raceweekend enkele problemen zijn geweest met de sensoren die het brandstofgebruik meten en registreren.

Wat verder interessant is om op te merken, is dat er afgelopen vrijdag al enkele teams gewaarschuwd werden door de FIA dat de waarden van hun brandstoftoevoer te hoog waren.

Red Bull was één van deze teams, aangezien bij Ricciardo’s teamgenoot Sebastian Vettel te hoge waarden waren gemeten. Vettels auto werd daarop aangepast, terwijl Red Bull Ricciardo’s bolide na de kwalificatie van zaterdag van een nieuwe fuel flow meter voorzag.

Volgens Red Bull zijn er ‘in de gehele pitstraat het hele weekend al problemen met het meten van de brandstoftoevoer’. Het team zegt daarnaast – in samenspraak met motorleverancier Renault – dat het er zeker van is dat Ricciardo’s bolide in orde was.