Daniel Ricciardo zegt nog altijd ‘meer dan wat dan ook’ te genieten van de Formule 1. De Australiër erkent dat het niet gaat zoals gehoopt, maar weet op andere manieren geluk te vinden in deze sport.

Op zijn zege in Monza van vorig jaar na heeft Ricciardo nog maar weinig hoogtepunten gekend bij McLaren. De coureur worstelt om teamgenoot Lando Norris bij te benen en om één te worden met de MCL36. Het leidde tot openlijke kritiek van CEO Zak Brown en nu staat Ricciardo zelfs centraal in de stoelendans bij McLaren.

De achtvoudig racewinnaar heeft een contract tot eind 2023 en wil die uitzitten, al heeft het er alle schijn van dat Alpine-reserve Oscar Piastri dat zitje zal overnemen. De landgenoot ontkende namelijk dat hij in 2023 de vervanger van Fernando Alonso zal zijn terwijl er geruchten gaan dat Piastri al een voorcontract bij McLaren zou hebben.

Het is dus geen geweldige situatie voor Ricciardo, maar die zegt nog altijd van de Formule 1 te genieten. “In deze sport ben je net zo goed als je laatste race”, zegt Ricciardo. “Op een of andere manier heb je altijd iets te bewijzen, of dat nou aan de fans of jezelf is.” Voor hem is het belangrijk dat hij zich vooral aan zichzelf bewijst. “Dat is waarom ik dit blijf doen.”

Lees ook: Alpine’s pijnlijke Piastri-soap: Complexe contracten, nachtelijke tweets en de Ricciardo-vraag

“Ik geloof nog steeds dat ik dit op het hoogste niveau kan doen”, vervolgt Ricciardo. “Dat probeer ik altijd aan mezelf te bewijzen.” Hoewel het seizoen nog niet geweldig loopt voor de Australiër, zegt hij dat hij ‘absoluut nog geluk’ kan vinden. “En in deze sport is de win ratio erg laag ten opzichte van een teamsport, waar je aan vijftig procent kan denken.”

“Daar moet je dus mee omgaan en je moet begrijpen dat je niet elk weekend zal winnen maar je kan jezelf nog altijd andere doelen stellen en op andere manieren geluk en voldoening vinden”, voegt Ricciardo toe. “Er is geen beter gevoel dan winnen, maar er zijn zeker andere manieren om dat gevoel te krijgen. Ik zet dus door en ik geniet ervan. Het kan natuurlijk een emotionele sport zijn, maar ik hou er nog steeds meer van dan wat dan ook”, benadrukt de McLaren-coureur.