Daniel Ricciardo kon niet geloven wat er zojuist was gebeurd toen hij de zege in de Grand Prix van Azerbeidzjan had opgeëist. Tijdens de uitloopronde was zijn glimlach nog groter dan gebruikelijk.

“Ik was sprakeloos. Op weg naar de pits was ik aan het giechelen als een schoolmeisje”, zei Ricciardo na afloop op het podium. “Ik kan echt niet geloven dat ik vanaf de tiende startplek heb gewonnen.”

Toch is dat precies wat er gebeurde. Terwijl het er na een paar ronden nog erg beroerd uitzag voor Ricciardo: hij moest een vroege pitstop maken, en viel terug tot achteraan het veld. “Ik had zooi in de remmen zitten”, legde de Red Bull-coureur uit. “Toen dacht ik echt niet meer dat ik ging winnen.”

Verstappen-pet
Ricciardo – op het podium abuisievelijk getooid met de cap van teamgenoot Max Verstappen – had zijn overwinning uiteindelijk te danken aan het chaotische raceverloop. Diverse coureurs vielen terug met blikschade of technische problemen. Sebastian Vettel kreeg een stop and go-penalty. De safety car kwam drie keer naar buiten, en de race lag zelfs even stil vanwege brokstukken op de baan.

“Dit hadden we vorig jaar verwacht, al deze chaos en safetycarfases”, zei Ricciardo. “Maar we kregen het dit jaar.” En in tegenstelling tot gisteren, toen hij de kwalificatie de muur raakte, maakte de Australiër dit keer zelf geen fouten. “Ik bleef uit de problemen, en dat heeft zich uitbetaald.”