Voor het eerst in 2016 is Daniel Ricciardo door een teamgenoot geklopt in de kwalificatie, en dus ook voor het eerst door Max Verstappen. Zondag wil hij de rollen omdraaien.

Daar draait de Red Bull-coureur niet omheen: “Ik hoop dat het lukt. Max was snel in de kwalificatie, maar ik heb het gevoel dat mijn race pace hier goed is, dus ik wil de rollen zondag graag omdraaien.”

Ricciardo vindt het wel wat jammer, zo geeft hij toe, dat zijn ‘perfecte ongeslagen reeks’ in de kwalificatie doorbroken is. Dat komt echter wel een beetje door hemzelf: “Ik verloor wat in de laatste chicane.”

Ricciardo eindigde drie tienden achter Verstappen. De Australiër heeft zijn auto daarbij wel ‘iets’ meer voor de race afgesteld. Maakt dat veel verschil? “Vijf tienden!”, grapt hij, toegevend dat eigenlijk het om ‘kleine dingen’ gaat.

Voor zondag wordt het verder ‘afwachten wat de Mercedessen doen’, vervolgt Ricciardo plagerig. Hijzelf hoopt daarbij dit keer Verstappen te passeren, nadat de Nederlander hem vroeg in de race in Oostenrijk verschalkte.

“Hopelijk lig ik gelijk na de start derde en kunnen we dan een beetje bij de Mercedes-jongens blijven”, zegt de coureur die hoopt dat Red Bull de race met een enkele pitstop kan uitrijden.

Over het gat naar Mercedes in de kwalificatie – meer dan een seconde – is hij wel wat verrast. “Maar eigenlijk zouden we dat niet meer moeten zijn. Ze vinden altijd wat extra in Q2 en Q3, lijkt het wel.”

Zijn teamgenoot had vandaag, voor het eerst in de kwalificatie, dus wat meer dan Ricciardo. Die complimenteert hem: “Max rijdt heel sterk. Volgens mij zit hij net in de pubertijd, ik ben benieuwd of hij nog beter wordt!”