Daniel Ricciardo was nog niet eens halverwege Q1 al klaar met zijn kwalificatie. De Red Bull van de Australiër, die op dat moment eerste stond, viel ineens stil.

Met nog een stevige tien minuten te gaan in het eerste deel van de kwalificatie, parkeerde Ricciardo zijn RB13 naast de baan. “Het is gedaan”, was de strekking van zijn boodschap over de boordradio, nadat hij eerst nog even met een slakkengangetje rondtoerde, maar daarna definitief stilviel.

“Ik weet niet helemaal hoe een motor werkt of wat dan ook, maar ik weet hoe een turbo klinkt en deze klonk niet goed”, vertelt Ricciardo ten overstaan van Ziggo Sport, aangevend wat er volgens hem stuk ging. “De turbo dus, volgens mij. Ik verloor eerst ook vermogen en kort daarna viel ‘ie helemaal uit.”

“Het is jammer dat het er zo vroeg op zat, maar het is wat het is. Ik had al een gridstraf, maar had nog wel gedacht uit de top tien te kunnen starten.” Dat zit er nu niet in, met een plekje op de achterste startrij voor de Aussie. “We gaan gewoon proberen een inhaalrace te rijden”, houdt hij de moed erin.

Op zich was het begin van de kwalificatie, onder wisselvallige omstandigheden en op intermediates, ook hoopgevend. “We waren toen gelijk snel”, haalt Ricciardo aan. Of er morgen weer regent valt om Red Bull en Ricciardo wat te helpen, is echter nog maar afwachten.