*

Ricciardo op zoek naar geheim van Interlagos

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

6 november 2014 10:38

Ricciardo op zoek naar geheim van Interlagos
Racepictures

Het Autódromo José Carlos Pace mag dan misschien een kort en relatief simpel baantje lijken, schijn bedriegt. Red Bull-coureur Daniel Ricciardo heeft het circuit na drie eerdere bezoekjes nog steeds niet helemaal onder de knie.

“Ik zou eerlijk gezegd niet weten wat het geheim van deze baan is”, zegt de Australiër. “Ik geloof dat ik nog nooit een perfecte ronde heb gereden op Interlagos. Het gaat meestal wel, maar de echte truc heb ik nog niet gevonden.” De beste benadering is om niet te ver vooruit te kijken, denkt Ricciardo. “De bochten zijn geen onderdeel van combinaties, maar staan op zichzelf. Dus het is beter om je helemaal te focussen op de bocht waar je inzit, en die zo precies mogelijk te rijden.”

Terwijl de meeste coureurs altijd vol lof zijn over het circuit waar op gereden gaat worden, ligt dat bij Ricciardo dit weekend wat anders. “Ik weet dat de fans van Interlagos houden om de spannende races, maar mijn favoriet is het niet. Het is maar een kort rondje en ik heb liever iets met meer bochten.” Maar zelfs Ricciardo houdt van de typische carnavalssfeer rondom het Braziliaanse parcours: “Als je dat niets vindt, is er iets mis met je.”

Dat er in Brazilië altijd een goede kans aanwezig is op regen, is volgens Ricciardo geen heel belangrijke factor. “Op sommige circuits is dat zeer van invloed, maar in Interlagos verandert er niets aan het karakter van de baan. Hij behoudt al zijn uitdagingen, met wat extra variabelen.”

Vettel

Sebastian Vettel heeft genoeg herinneringen aan het circuit in São Paulo. In 2009 verloor hij er de kans op de wereldtitel, in 2012 stelde hij na een inhaalrace juist zijn derde veilig en vorig jaar pakte hij zijn negende zege op rij. De belangrijkste scherprechter in het hobbelige parcours is de Senna-S-chicane, vindt Vettel: “Daar moet je, zeker bij de start, heel voorzichtig zijn want het is er krap. Het is een links-rechts-combinatie die naar beneden loopt en er uitziet als een kurkentrekker, dus je moet geduldig zijn met sturen.”