Daniel Ricciardo verbaasde zichzelf afgelopen seizoen soms met zijn prestaties op het circuit. De Red Bull-coureur vindt 2016 dan ook het beste seizoen uit zijn loopbaan.

“Ik zat gedurende het jaar op een goed niveau”, zegt Ricciardo, die derde werd in de eindstand van het WK. “Er waren zelfs heel wat momenten waarop ik mijn eigen verwachtingen overtrof. Daar verraste ik mezelf gewoon een beetje.”

Ricciardo won dit jaar de Grand Prix van Maleisië. In 2014, toen hij ook derde werd in het kampioenschap, pakte hij liefst drie zeges. Toch beschouwt de Australiër 2016 als het beste seizoen uit zijn carrière.

“Dit jaar voelt beter”, zegt hij. “Het voelt overtuigender, en ik kan het niveau beter vast houden denk ik. Ik had het gevoel dat ik alles deed wat ik in 2014 deed, maar dan op een hoger niveau waar ik echt mijn eigen grenzen verkende.”

Concurrentiestrijd
Dat zal ook te maken hebben gehad met de concurrentiestrijd tussen Ricciardo en Max Verstappen, die in mei zijn teamgenoot werd. “In sommige kwalificaties was Max in Q1 en Q2 een halve seconde sneller dan ik”, vertelt Ricciardo. “Dan reed ik vervolgens in Q3 een ronde die drie à vier tienden sneller was.”

Als hoogtepunt van het seizoen beschouwt Ricciardo niet zijn overwinning of één van zijn zeven andere podiumfinishes. Het meest trots is de 27-jarige op zijn pole position in Monaco. “Dat pole-rondje is misschien wel mijn beste herinnering aan afgelopen seizoen.”

“Ik had al tegen wat mensen gefluisterd dat ik die pole echt graag wilde hebben”, vervolgt Ricciardo. “En om hem dan ook te pakken door mezelf tot het uiterste te drijven, is heel cool. Dus nu heb ik die pole position, wat me eerder nog niet was gelukt, en ik heb weer op het hoogste treetje van het podium gestaan. Daar ben ik heel blij mee.”