Daniel Ricciardo heeft de titel inmiddels uit zijn hoofd gezet voor dit jaar. De Red Bull-coureur beseft dat het er dit seizoen simpelweg niet in zit.

Dat vertelt hij aan Sky Sports F1. “Het is een beetje zoals in 2015, dat je een jaar met goede hoop in gaat, maar je dan realiseert dat het er waarschijnlijk niet in zit”, zegt Ricciardo.

Het jaar daarvoor, in 2014 – zijn eerste seizoen met Red Bull Racing – won Ricciardo drie races en dus was hij vol vertrouwen was voor 2015. Dat was echter een rampjaar voor Red Bull, met uiteindelijk maar drie podiumplekken voor het team en een vierde plek bij de constructeurs.

Met Red Bull dat dit seizoen onbeslagen ten ijs uit de winter kwam, een update die wel een stap vooruit bracht maar geen sprong én na vijf races inmiddels 67 punten achterstand op kampioenschapsleider Sebastian Vettel, denk Ricciardo dat het in 2017 niet meer gaat gebeuren wat de titel betreft.

Ricciardo heeft z’n verwachtingen al bijgesteld.

“Op zo’n moment moet je de titel dan uit je gedachten zetten. Je moet het uitsluiten als mogelijkheid en gewoon maximaliseren, het beste doen met wat je het.”

“Je moet immers nog steeds je mannetje blijven staan in deze business. Of je nou om een vijfde plek vecht – of wat voor positie dan ook – je moet je werk nog altijd gewoon zo goed mogelijk doen en je moet ook aan je reputatie denken.”

“Je stelt je verwachtingen in je gedachten dus gewoon een beetje bij voor jezelf, maar je moet op de baan zo hard mogelijk blijven racen. Zo hou je de stemming er ook in en hou je iedereen enthousiast, ook al vecht je niet om zeges.”

Vorig jaar vocht Ricciardo in Monaco, waar de Formule 1 dit weekend racet, om de zege. Hij vindt het lastig te zeggen of dat nu weer mogelijk is (“want onze achterstand is groter”) maar de Aussie denkt wel dat het podium er in moet zitten.

“We maken sowieso wel, langzaam, progressie. In Spanje hebben we bijvoorbeeld een stapje gezet, al hadden we graag gezien dat dat stapje wat groter was geweest. We hebben dit weekend echter een aantal speciale Monaco-updates dus ik denk dat het hier beter zal gaan dan in Barcelona.”