Rob Kamphues is niet het type liefhebber dat de Formule 1 is gaan volgen sinds Max Verstappen furore maakt. “Als kind wilde ik Batman en Robin worden, of Toon Hermans, of James Hunt.”

Al in 1974 bezocht Rob Kamphues op het circuit van Zandvoort zijn eerste Grand Prix. Het geluid en de kleuren, de vrouwen (“tja, ik was immers een puber”) hadden op hem een onweerstaanbare aantrekkingskracht. “Samen met mijn broer gingen we op onze brommertjes naar het circuit, vol gas vanuit Wassenaar door de duinen”, herinnert de presentator van Ziggo’s F1-uitzendingen zich. De twee maakten er een sport van om de pits binnen te komen. “Mijn broer was helemaal gek van Gilles Villeneuve en Niki Lauda, en op een of andere manier kwamen we bij Ferrari terecht. Deden we boodschappen in ruil voor een pitskaart. Mijn moeder breide van die gele Agip-truien, zodat het net was alsof we er echt bij hoorden en we overal door konden lopen.”

Sinds die tijd, al dik veertig jaar, volgt Kamphues de Formule 1 nauwgezet. “Ik moet wel zeggen dat er periodes zijn geweest dat ik bij de MotoGP of een heroïsche beklimming in de Giro meer op het puntje van mijn stoel zat, maar mijn liefde voor de Formule 1 is bijna oneindig.”
Bij Ziggo valt Kamhues dus met zijn neus in de boter, al zit zijn (historische) autosportkennis hem af en toe juist in de weg. “Soms weet ik er meer vanaf dan Tom Coronel of Robert Doornbos (de vaste studiogasten – red), mijn makke is dat ik dat dan ook wil laten zien. Maar dat is natuurlijk niet mijn rol. Je voelt zelf direct wanneer je over die lijn gaat. Maar ik denk wel eens: kom op zeg, praat eens door over een bepaald onderwerp. Dan zou ik bij wijze van spreken van stoel willen wisselen.”

Dat er soms gasten in de studio zitten die er weinig vanaf weten, vindt Kamphues juist een aanvulling. “Vergeet niet dat er veel nieuwe fans zijn die minder van de sport weten. Zo’n studiogast vraagt soms dingen die wij als vanzelfsprekend beschouwen. Zoals: waarom gaat een band niet een hele race mee? Tja, goede vraag.”

Uiteraard is Max Verstappen de kers op de taart. “Ik denk dat we ons pas over tien jaar realiseren wat we nu meemaken. Hoe vaak gebeurt het dat er een legendarische sportman opstaat? Ik had eenzelfde gevoel toen ik op Spa in 1991 Michael Schumacher zag debuteren. Bij alle combinaties van coureurs die over een paar jaar strijden om het wereldkampioenschap zit Max, daarvan ben ik overtuigd.”

Lees het complete interview met Rob Kamphues in nummer 10 van Formule 1. Met verder onder meer interviews met Paddy Lowe en Davide Valsecchi, en een kijkje in de pitbox van Toro Rosso. Te koop in de winkel of bestel hem hier online.