De commentaren in de buitenlandse sportmedia gaan vanochtend natuurlijk vooral over de magistrale vijfde wereldtitel van Lewis Hamilton. Maar de fraaie winst van Max Verstappen op het Autódromo Hermanos Rodríguez krijgt in de kantlijn uiteraard ook aandacht. 

Britse media hangen uiteraard de vlag uit. “En dan zijn de zeven titels van Schumacher plotseling niet zo onbereikbaar”, aldus de BBC. “Mercedes heeft in het hybride tijdperk dan wel alle titels gewonnen. Dit seizoen is dat gelukt omdat Hamilton nieuwe hoogtes heeft bereikt. Zolang het team hem een competitieve auto geeft en hij dit niveau blijft halen, is het moeilijk te zeggen wie hem gaat stoppen.”

“Als de feeststemming weg is geëbd, zal Hamilton beseffen dat de vijfde titel waarmee hij op gelijke hoogte komt met Juan Manuel Fangio, waarschijnlijk de meeste voldoening geeft van alle titels tot nu toe”, schrijft The Guardian. “Zijn eerste voor McLaren in 2008 zal nooit worden vergeten maar dit was het seizoen waarin Hamilton als nooit tevoren op de proef is gesteld door Ferrari en Vettel. Hij is foutloos geweest waar Ferrari dat niet is geweest. Negen overwinningen en vijf poles tegen vijf overwinningen en vijf poles voor Vettel. De cijfers liegen niet, daarom is Hamilton kampioen.”

‘Die verdomde Nederlander van Red Bull’ Foto: Sutton Photos

Perfecte Max
De krant heeft ook nog oog voor de prestatie van Verstappen. “Een perfecte race, hij nam de leiding in bocht één en hield deze vast tot het einde van de race. Het is zijn vijfde winst, zijn tweede van het jaar en de tweede op rij in Mexico. In een race waar bandenslijtage de doorslag gaf, liet de Nederlander zien zijn rubber en de concurrentie onder controle te hebben. Het was een berekende race waarin hij maar weer eens liet zien hoeveel hij in zijn
mars heeft.”

Ook oud-coureur Martin Brundle van het Engelse Sky spreekt van een seizoen zonder fouten van Hamilton. “De laatste fout die ik me kan herinneren was in Brazilië vorig jaar. (Toen had Hamilton zich al verzekerd had van de titel, red.) Het is nu vijf en dat kunnen er nog meer worden. Het zou me niets verbazen als we over twee jaar praten over Lewis die net de zeven titels van Schumacher heeft geëvenaard.”

Brundle heeft ook nog mooie woorden voor Max Verstappen. “Er zit een volwassen hoofd op zijn schouders en dat hebben we in het verleden ook gezegd over kampioenen. Hij groeit nog steeds als coureur op alle vlakken. Sinds zijn winst in Oostenrijk rijdt hij ronduit briljant.”

‘Vettel smukte zijn solide race op met twee goede inhaalmanoeuvres.’ Foto: Sutton Photos.

Hamilton op Mount Olympus
Op de voorpagina van de site van de Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport is het even zoeken naar de berichtgeving over de race van gisteren. De roze krant noemt Verstappen de Koning van Mexico en schrijft dat Hamilton is toegetreden is tot de Mount Olympus van de Formule 1. “Dat lukte hem niet met een overwinning omdat die ‘verdomde Nederlander van Red Bull’ de race domineerde. Lewis Hamilton is het heden maar de toekomst van de sport ligt in de handen van Verstappen.”

Getreurd om de verloren wereldtitel van Ferrari wordt er nauwelijks. “Vettel tankt wat zelfvertrouwen met een solide race, opgesmukt met twee goede inhaalmanoeuvres op Ricciardo en Hamilton. Ferrari kan alleen maar denken aan het goed afsluiten van het seizoen met de races in Brazilië en Abu Dhabi.”