In de zomerrubriek ‘Rookierapport’ deze keer de eerste seizoenshelft van Williams-coureur Sergej Sirotkin. De Rus is na twaalf races de enige coureur die dit seizoen nog geen punten gescoord heeft.

Veel Formule 1-fans wachtten afgelopen winter met smart op de rijdersaankondiging van Williams. Het aanblijven van Lance Stroll was bekend, maar naast hem was na het afscheid van Felipe Massa nog een stoeltje vrij. De voornaamste kanshebbers: Robert Kubica en Sergej Sirotkin. Een comeback van Kubica zou een sprookje zijn na diens zware ongeluk in 2011.

Sirotkin trok echter aan het langste eind en kreeg het felbegeerde zitje, terwijl publiekslieveling Kubica aangesteld werd als reserverijder. Sirotkin kreeg de kans om te bewijzen dat hij op basis van zijn rijderskwaliteiten is gekozen, en niet om de miljoenen aan sponsorgeld die hij met zich meebrengt.

Sirotkin finishte dit seizoen drie keer voor Stroll (Foto: Sutton Images).

Williams heeft met Stroll (19) en Sirotkin (22) het jongste rijdersduo op de grid. Aan hen de taak om de FW41 regelmatig in de punten te rijden. Dat valt tot nu toe niet mee: het Britse team staat onderaan in de constructeursstand met slechts vier punten. Die punten heeft Lance Stroll allemaal op zijn conto na een achtste plaats in Bakoe.

Sirotkin staat nog met lege handen: zijn beste resultaat dit jaar is een dertiende plaats tijdens de Grand Prix van Oostenrijk, toen er veertien auto’s aan de finish kwamen. Dicht bij de punten is hij in nog geen enkele race geweest, in tegenstelling tot zijn jongere teamgenoot.

De kwalificatie gaat Sirotkin beter af, met een 7-5 tussenstand in zijn voordeel in het onderlinge kwalificatieduel. Waar Stroll echter wel eens zijn weg naar voren vindt tijdens de races, wil dat bij Sirotkin maar niet lukken.

Het valt voor de Rus niet mee om zijn kwaliteiten te tonen in de Williams. Dat blijkt wel uit zijn reactie na de meest recente Grand Prix in Hongarije, waar hij als zestiende eindigde – één positie voor Stroll. Sirotkin na afloop van die race: “Ik denk dat we de eerste seizoenshelft positief hebben afgesloten. Natuurlijk is dat niet zo zichtbaar in de resultaten, maar als we realistisch zijn en kijken naar onze startpositie, strategie en blauwe vlaggen, dan kunnen we blij zijn met onze prestatie.”

Het is typerend voor de eerste seizoenshelft van de Rus, van wie we nog geen uitschieters hebben gezien. Die heeft de Williams-coureur wel nodig om het imago van pay driver van zich af te schudden.