Door de rode vlag aan het eind van de kwalificatie gaf de eerste run van Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton de doorslag in de strijd om pole. Rosberg start zondag dus als eerste, voor Hamilton.

Hamiltons eerste vliegende rondje in Q3 was niet foutloos, maar Rosberg – die naar eigen zeggen foutloze rondjes afwerkte – vertelt aan de BBC dat hij er wel vertrouwen in heeft dat hij ook de bovenhand had gehouden als er nog een gelegenheid was geweest voor volgende vliegende rondjes. “Want ik was de hele kwalificatie door immers sneller op de zachte banden”, stipt de coureur aan die inderdaad ook in Q2 bovenaan eindigde.

Rosberg laat verder weten erg blij te zijn met zijn kwalificatie. “Het is de verjaardag van mijn moeder, dus dit is een mooi cadeau voor haar”, lacht hij, alvorens hij er serieus aan toevoegt dat het ‘een fijne sessie’ was. De eerste startplek is bovendien een groot voordeel, weet hij: “Want inhalen is hier niet makkelijk. De start wordt wel erg belangrijk, dus die moet goed gaan”, benadrukt hij.

Rosberg heeft echter flink wat starts geoefend, al geeft hij tijdens de FIA-persconferentie nog wel aan dat hij verrassingen tijdens de race niet uitsluit. “Hoewel dit natuurlijk voor iedereen geldt, was ook onze voorbereiding niet ideaal. Er kunnen zich zondag dus wel wat verrassingen voordoen.”

Hamilton
Teamgenoot Hamilton erkent ondertussen dat zijn rondje niet geweldig was. “Ik liet wat tijd liggen in bocht elf”, zegt hij, doelend op hoe hij zich verremde bij de Hairpin, terwijl hij verder erkent dat hij ook een foutje maakte in de laatste bocht.

Zijn tweede vliegende ronde was volgens Hamilton ‘wel echt goed’, maar die mocht hij dus niet afmaken. De kampioenschapsleider vindt dat echter niet het belangrijkste: “Dat is namelijk dat alles goed gaat met Daniil Kvyat”, zegt hij over de Rus die met een harde crash voor de rode vlag aan het eind van Q3 zorgde, maar gelukkig inderdaad oké is.