Nico Rosberg gaat in op de uitnodiging van Valtteri Bottas om een kopje koffie te gaan drinken, maar zegt er wel bij dat hij geen geheimen zal verklappen, bijvoorbeeld over hoe je het beste om kunt gaan met Lewis Hamilton als teamgenoot bij Mercedes.

Bottas is door Mercedes aangetrokken als de vervanger van Rosberg, die na het behalen van de wereldtitel in 2016 aankondigde zijn helm aan de wilgen te hangen. “Hij vroeg me of we binnenkort eens met elkaar kunnen praten en dat doe ik met alle plezier, maar ik zal zeer neutraal blijven”, verklapt Rosberg tegen persbureau Reuters.

“Ik ga bijvoorbeeld geen geheimen over Lewis Hamilton onthullen”, vervolgt Rosberg. “Ik wil hem alleen helpen om goed te integreren in het team. Ik kan wel verklappen dat hem geen gemakkelijke opgave staat te wachten. Lewis is een van de beste coureurs van het veld, dus het niveau is enorm hoog. En hij heeft ook het voordeel dat hij al jaren bij het team zit.”

Toch ziet Rosberg kansen voor Bottas. “Hij is erg getalenteerd”, zegt hij. “Hij is tot geweldige prestaties in staat, zo lang het team hem maar een goede auto biedt.”

Volgens Rosberg zal Bottas ook wel moeten presteren, want hij denkt dat Mercedes zeker zal proberen om Sebastian Vettel of Fernando Alonso aan te trekken voor 2018. Bottas heeft maar een contract voor één seizoen en zal de teamleiding dus moeten zien te overtuigen dat zijn verbintenis verlengd moet worden.

“Het lijkt me logisch dat Mercedes Sebastian Vettel zal benaderen”, aldus Rosberg tijdens de persconferentie voor de Laureus World Sports Awards in Monaco. “Hij is een topcoureur en heeft geen contract voor 2018, dus die optie moeten ze zeker verkennen.”

Eerder liet Rosberg zich al ontvallen dat hij graag Alonso en Hamilton, die in 2007 een fel teamduel hadden bij McLaren, herenigd had zien worden bij Mercedes. “Ze moeten hem zeker ook in gedachten houden en ik ben er ook van overtuigd dat ze dat doen”, stelt Rosberg. “Hij is dan wel niet meer de jongste, maar hij lijkt nog altijd even sterk te zijn.”