Sebastian Vettel en Max Verstappen noemden het al ‘bullshit’, Lewis Hamilton ziet er helemaal niets in en Charles Leclerc start liever vooraan als hij de snelste is. Maar de omgekeerde grid of een andersoortig experiment op de zaterdag lijkt er toch echt te gaan komen, laat F1-topman Ross Brawn doorschemeren. 

De Formule 1 overweegt om volgend jaar bij een aantal races te experimenteren met kwalificatieraces op de zaterdag. De uitslag van die kwalificatierace bepaalt de startvolgorde voor de race op zondag. Voorlopig zijn het nog voorstellen, maar daarbij zit ook het plan om de startvolgorde te bepalen aan de hand van de stand in het kampioenschap.

Ross Brawn komt in zijn column op maandagavond terug op de kritieken vanuit het coureursgilde. “Om het geheel op te helderen en misverstanden te voorkomen, er zijn discussies om in 2020 te experimenteren met het kwalificatieformat om de weekenden minder voorspelbaar te maken. Ik wil het woord ‘experimenteren’ graag benadrukken. Daar gaat het om namelijk.”

Foto: Motorsport Images

“We weten allemaal dat het huidige format spectaculair is maar het is ook belangrijk om de race, het hoogtepunt van het weekend, zo spannend mogelijk te maken. Het maakt niet uit hoeveel simulaties je doet, op de baan krijg je het echte antwoord. Daarom bestuderen we met de organisatie, de teams en de FIA de mogelijkheden om volgend seizoen een nieuw format te proberen tijdens een aantal races.”

Brawn denkt ook dat het seizoen 2020 de uitgelezen kans om te experimenteren, er worden dan (in tegenstelling tot 2021) geen nieuwe ingrijpende reglementen ingevoerd. “Maar er is nog niets beslist, we moeten de laatste details nog bespreken maar de feedback die we hebben gekregen tot nu toe zijn overwegend positief. Ik begrijp dat de puristen onder ons bezorgd zijn maar we moeten ook niet bang zijn om te experimenteren. Anders gaan we nooit vooruit. We willen de sport verbeteren.”

‘Complete bullshit’
Tijdens de persconferentie na de kwalificatie in Singapore reageerden Leclerc, Vettel en Hamilton afwijzend op de ideeën voorstel. ”Het is complete bullshit, om eerlijk te zijn”, aldus Vettel. ”We weten allemaal dat als we de sport willen verbeteren, we ervoor moeten zorgen dat het hele veld dichter bij elkaar zit. Het racen zelf moet beter worden. Ik weet niet welk genie dit plan bedacht heeft, maar dit is niet de oplossing. Het is een compleet verkeerde aanpak”, aldus de 32-jarige Duitser.

Foto: Motorsport Images

‘Ik start liever vooraan’
De viervoudig wereldkampioen kon rekenen op bijval van vijfvoudig wereldkampioen Hamilton. ”Wat valt erover te zeggen? De mensen die dit soort dingen voorstellen hebben echt geen idee waar ze over praten”, aldus Hamilton. Ook polesitter Charles Leclerc ziet niets in deze plannen. ”Ik start liever vooraan”, grapte de 21-jarige Monegask. ”Dit is naar mijn mening niet de oplossing voor de Formule 1. De beste coureur moet vooraan starten en winnen, en niet andersom”, aldus Leclerc.

Lees ook: Balende Max Verstappen na vierde plek: ‘Had er veel meer van verwacht’

Max Verstappen liet zich ook negatief uit over deze plannen. ”Ik vind het onzin”, aldus de Nederlander in gesprek met de aanwezige pers in Singapore. ”Ik begrijp het niet. Iedereen verdient een eerlijke kans om een zo goed mogelijke kwalificatie te rijden en dat is waar je verdient om te starten. Ik ben ook geen fan van de reversed grid-races. Het is complete bullshit”, aldus Verstappen.