Om weer terug te keren naar zijn oude zelf moet Sebastian Vettel op alle steun van Ferrari kunnen rekenen, de Duitser heeft een boost aan vertrouwen nodig, denkt Ross Brawn. Vettel werd op Monza eerst in het pak genaaid door teamgenoot Charles Leclerc tijdens de kwalificatie om vervolgens in de race zelf opzichtig in de fout te gaan.

Lees ook: Rondje buitenlandse media: ‘Leclerc nieuwe Ferrari-held’ en ‘Ferrari-toekomst Vettel in gevaar’

Vettel spinde in de openingsfase in Ascari en raakte bij terugkeer op de baan de achterband van de passerende Lance Stroll die daardoor ook spinde. Het leverde Vettel een flinke straf op en zijn race was verkeken met zijn teamgenoot als glorieuze winnaar van het weekend. “Er was maar één iemand bij Ferrari die niets te lachen had zondag: Sebastian Vettel”, schrijft Brawn in zijn column. “De viervoudig kampioen had een moeilijk weekend: hij voelde zich in de steek gelaten door zijn teamgenoot in Q3. Hij kon daardoor geen gooi doen naar de pole position.”

Vettel raakt Stroll bij het terugkeren op de baan. © Motorsport Images

Brawn vind uiteraard wel dat de incidenten in de race louter aan Vettel zelf zijn toe te schrijven. “Hij maakte twee fouten, de spin en de aanrijding met Stroll, de fouten lijken ook nog een erger als je de dubbele overwinning van Leclerc op Spa en Monza er naast legt. Sebastian maakt door wat hij bij Red Bull in 2014 mee heeft gemaakt, toen moest hij het opnemen tegen youngster Daniel Ricciardo die ongelooflijk snel was. ”

Lees ook: Paniek op de radio: hoe de engineers hun coureurs naar voren schreeuwden tijdens Q3

Om een ommekeer te realiseren, of in ieder geval weer om de zeges te rijden, heeft de Duitser een zetje in de rug nodig, aldus Brawn. “Vettel is duidelijk één van de groten van onze sport, anders win je geen vier titels. Maar in een lastige situatie als deze heeft hij de volledige support nodig van het team om zijn zelfvertrouwen te hervinden want dat hij momenteel lijkt te missen.”

“Tegelijkertijd is het ook belangrijk om de ontwikkeling van de auto de komende weken prioriteit te geven. Dat moet een prioriteit zijn van Mattia Binotto. Dat is niet gemakkelijk maar wel essentieel met het oog op 2020.”